11 februari 2021

Nieuw bij de PvdA: Lisa Dijkhoff (30)

In 2020 werden 341 Amsterdammers lid van de PvdA. In deze rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij een aantal van het aan het grote publiek voor. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Met vandaag: Lisa Dijkhoff (30): “Mijn oma gaf ons destijds de poster van Wim Kok mee om voor het raam te hangen.” 

Dag Lisa, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Lisa, 30 jaar en ben inmiddels al een tijdje aan het werk bij Gemeente Amsterdam als beleidsadviseur en analist. Een paar jaar geleden heb ik de master Interdisciplinary Social Sciences in Utrecht afgerond, dus ik ben blij dat ik niet meer hoef te reizen voor studie of werk nu ik in Amsterdam werk. In het dagelijks leven lees ik veel boeken en vind ik het leuk om lezingen te bezoeken (inmiddels online uiteraard). Daarnaast schrijf ik af en toe en doe ik aan salsadansen. Wegens corona heb ik dat al een jaar niet meer gedaan, dus dansen in de woonkamer volstaat bij gebrek aan beter.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Ik ben in Leeuwarden opgegroeid met mijn ouders en vier jaar oudere broer. We woonden in een wijk waar verschillende culturele achtergronden bij elkaar kwamen. Na een moeizaam VWO heb ik een jaar in Groningen gestudeerd, maar omdat ik daar te vaak dezelfde mensen tegenkwam wilde ik naar Amsterdam. Op mijn negentiende ben ik naar Amsterdam verhuisd, naar een piepklein kamertje in Oud West. Inmiddels ben ik een paar verhuizingen verder en woon ik hier alweer elf jaar. Vooralsnog zit ik goed in mijn huidige appartement, zelfs met drie huisgenoten.”

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
“Al van kinds af aan was de PvdA erg belangrijk in mijn familie. Mijn oom was lang geleden wethouder in Heerenveen en mijn oma gaf ons destijds de poster van Wim Kok mee om voor het raam te hangen. Je kunt dus wel zeggen dat het er met de paplepel in gegoten is. Het afgelopen jaar ben ik me meer gaan verdiepen in de politiek, mede door mijn werk bij de gemeente. Hierdoor raakte ik geïnteresseerd in de gemeenteraad en het spel er omheen en dat wekte mijn nieuwsgierigheid om het landelijk ook meer te gaan volgen. Deze intrinsieke motivatie zorgde er voor dat ik wist dat ik me wilde gaan inzetten voor de PvdA en dat het echt ‘mijn’ partij is. De coronacrisis en de debatten daaromheen hebben me ook getriggerd en heb ik vaak aan staan op zacht volume tijdens werk.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Eberhard van der Laan. Zijn nalatenschap voor de stad Amsterdam is immens en ik vond het erg leerzaam om destijds bij Openbare Orde en Veiligheid te werken. Wat ik erg inspirerend aan hem vond was dat hij de kunst verstond om de taal van alle inwoners van Amsterdam te spreken.”

“Eberhard van der Laan zijn nalatenschap voor de stad Amsterdam is immens.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdAers en hoe ervaarde je dat?
“Dat ik de politiek van dichtbij meemaakte was voor het eerst toen een paar jaar geleden mijn beste vriend, destijds ook huisgenoot, zich kandidaat stelde voor de stadsdeelcommissie in Amsterdam Zuid. Zijn motivatie en inzet werkten aanstekelijk en zo ben ik de PvdA meer gaan volgen.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
Voor aanstaande campagne ga ik me op meerdere manieren inzetten omdat ik denk dat het juist in coronatijd erg lastig is om campagne te voeren en alle beetjes helpen. Daarnaast lijkt het me waardevol om mee te denken over de koers van de partij en bijeenkomsten bij te wonen.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
Naast de prachtige architectuur en musea die Amsterdam rijk is, vind ik het heel mooi dat er nog zo veel sociale en lieve mensen zijn in de stad die een praatje maken en om elkaar denken. Zo kwam er een keer een vrouw naast me fietsen om me te waarschuwen dat mijn snelbinder losgegaan was en die niet tussen het wiel moest komen. Dat vond ik echt een heel mooi gebaar! Ondanks dat mensen heel erg op zichzelf leven en het behoorlijk individualistisch is, word ik blij van dit soort kleine gebaren en houd ik vertrouwen in de mens.”

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“De twee belangrijkste kwesties zijn voor mij ongelijkheid in het onderwijs en op de woningmarkt. Onder andere in Amsterdam is het voor meerdere doelgroepen moeilijk om huisvesting te vinden en daar moet verandering in komen.”

“De twee belangrijkste kwesties zijn voor mij ongelijkheid in het onderwijs en op de woningmarkt.”

We zitten door de coronacrisis in een rare tijd, maar ook leerzame tijd. Welke lessen vind jij dat we uit deze tijd moeten trekken?
“Het is goed om te beseffen dat we in een bepaalde vorm van rijkdom leven in Nederland en ik hoop dat we door deze crisis minder dingen voor lief zullen nemen. Onze gezondheid, het buiten leven en werken op locatie zijn dingen die we moeten koesteren en die niet vanzelfsprekend zijn. Daarnaast heeft het mij geleerd creatiever te zijn, lagere verwachtingen te hebben en dat je heel weinig kunt controleren.”

Waar kijk je het meest naar vooruit als de coronacrisis achter de rug is?
“In het algemeen kijk ik uit naar wat meer sociale contacten, maar met name om mijn familie weer vaker op te zoeken in Leeuwarden. Mijn beide oma’s (80 en 91 jaar) heb ik al een hele tijd niet gezien, dus daar kijk ik erg naar uit. Uiteraard lijkt het me ook heerlijk om weer te salsadansen en lekker uit eten te kunnen.”

Tot slot, er komen landelijke verkiezingen aan in maart. Kun jij uitleggen waarom mensen PvdA moeten gaan stemmen?
Als je ook vindt dat alle kinderen het beste onderwijs verdienen, iedereen recht heeft op een fijn en betaalbaar huis, dat zorg beschikbaar en betaalbaar moet zijn voor iedereen én dat mannen en vrouwen gelijk beloond worden op de arbeidsvloer, dan stem je PvdA.”

Wil jij net als Lisa ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier! 

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Karim Abbara (31)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nikki Verhoeven (22)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nelson Addo (23)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Mario Bijker (27)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Geertje Hulzebos (29)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Willem Mesman Schultz (20)