24 april 2020

Nieuw bij de PvdA: Nikki Verhoeven (22)

Sinds een aantal maanden groeit het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam weer. In deze nieuwe serie ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij de komende tijd een aantal nieuwe Amsterdamse PvdA’ers aan je voor. Wat drijft hen? Waarom kozen zij voor de PvdA en wat vinden zij zo mooi aan Amsterdam? Vandaag in de eerste aflevering: Nikki Verhoeven (22): “Het opzoeken van de verbinding met de mensen voor wie je staat vind ik dé eigenschap van een goede politicus.” 

Dag Nikki, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Nikki, 22 jaar, ik studeer Antropologie aan de UvA en ik werk al zo’n 3 jaar in een buurthuis VoorUit in Amsterdam-Slotervaart. VoorUit is een project waarbij studenten zich inzetten voor de buurt in ruil voor woonruimte in diezelfde buurt. Sinds afgelopen zomer ben ik ook coördinator van ons wijkteam. We organiseren allerlei activiteiten in de buurt, van computerlessen tot open mics en van knutselclubjes tot buurtdiners en taallessen voor anderstaligen. Momenteel volg ik een leergang van PvdA Amsterdam over Amsterdamse politiek dus daar ben ik ook zo nu en dan mee bezig. Verder schrijf ik graag (van artikelen tot gedichten en liedjes) en houd ik van lezen, muziek en muziek maken. Als ik niet werk of studeer vermaak ik me wel met een van deze dingen.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Sinds 6 september 1997, toen werd ik geboren in Amsterdam-Osdorp haha. Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam. Ik ben geboren in Osdorp en heb daar tot mijn 19e gewoond. Sindsdien woon ik in Slotervaart via VoorUit.”

Wat was het moment waarop je voor het eerst dacht: de PvdA is mijn partij?
“Toen ik werd aangenomen bij de Hart voor Amsterdam-leergang van de PvdA en ik me meer en meer ging verdiepen in de partij voelde ik me steeds meer thuis bij de mensen en de ideeën van de PvdA. Toen ik lid wilde worden van een partij was het voor mij evident dat dat de PvdA moest zijn.”

“Toen ik lid wilde worden van een partij was het voor mij evident dat dat de PvdA moest zijn.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Ik waardeer veel PvdA’ers en vind dat de PvdA op elk politiek niveau sterke politici heeft. Dat vind ik niet van elke partij (thumbs up dus ☺ ). De politicus die ik het meest waardeer is wel Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van Amsterdam. Ik waardeer hem heel erg door zijn oprechte bevlogenheid voor Amsterdam en de verbinding die hij met de stad aangaat; dat hij in gesprek gaat met actieve Amsterdammers, dat hij tijdens Corona-tijd Abdelhamid Idrissi van Studiezalen helpt met het bezorgen van voedselpakketten en dat hij Klaas Dijkhoff meeneemt naar Slotervaart toen de VVD’er met een wetsvoorstel kwam om criminelen harder te straffen voor het plegen van misdrijven in bepaalde wijken bijvoorbeeld. Het opzoeken van de verbinding met de mensen voor wie je staat vind ik dé eigenschap van een goede politicus.”

“Ik waardeer Sofyan Mbarki heel erg door zijn oprechte bevlogenheid voor Amsterdam.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat? “Mijn eerste échte kennismaking met PvdA was denk ik de leergang. Daarbij ontmoette ik heel veel ambitieuze PvdA’ers. Dit was het begin van mijn ‘PvdA-avontuur’ waarbij ik me meer en meer ging verdiepen in de partij.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Ik wil me heel graag verdiepen in politieke processen: hoe zit ‘de politiek’ nu eigenlijk precies in elkaar en hoe werkt dit? Ik heb politiek altijd al wel interessant gevonden, maar wist nooit zo goed hoe ik hier invulling aan kon geven. Nu wil ik hier als lid actief naar op zoek gaan en in gesprek gaan met anderen met (relatief) dezelfde politieke ideeën en passies. Het lijkt me daarbij ook interessant om als Antropoloog in gesprek te gaan met andere PvdA’ers die vanuit een heel andere hoek komen dan ik.”

Wil jij net als Nikki ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
“De vrijheid die ik voel in de stad. Je kunt in Amsterdam heerlijk verdwalen, dat waardeer ik heel erg. Van mijn buurt Slotervaart waardeer ik dat er zo veel parken in de buurt zijn. Ik woon tussen het Rembrandtpark en Sloterpark in dus er is altijd wel wat groen in de buurt waar ik even lekker kan wandelen.”

“Het mooiste aan Amsterdam vind ik de vrijheid die ik er voel. Je kunt er heerlijk verdwalen.”

Welk probleem in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
“Ik denk dat ik de woningmarkt als eerst aan zou willen pakken. De problematiek van de woningmarkt is verbonden met veel andere problematiek. Woningmarkt gaat niet alleen over betaalbare woningen in de stad, maar ook over genoeg (betaalbare) woningen voor de mensen die we hier nodig hebben, zoals leraren. Dee woningmarkt gaat over gentrificatie en hoe je ervoor zorgt dat de mensen die hier willen blijven wonen hier kunnen blijven wonen en zich thuis voelen. En de woningmarkt gaat over segregatie: hoe zorg je ervoor dat mensen uit verschillende sociale klassen bij elkaar in de buurt wonen, elkaar tegenkomen op straat en elkaars verhalen kennen?”

We zitten door de Coronacrisis in een rare tijd. Hoe ervaar jij alles wat er gebeurt en hoe ga je daarmee om?
“Het is inderdaad een heel gekke tijd nu. De eerste week was ik echt een beetje in shock en kon ik alleen maar het nieuws en sociale media checken. Nu ben ik er wel rustig onder en richt ik me wat meer op mijn creatieve projectjes; gedichtjes schrijven en muziek maken. Ik ben van mezelf redelijk introvert dus ik kan me best goed afsluiten van de wereld en mezelf vermaken. Verder proberen we het werk in het buurthuis zoveel mogelijk (online) door te zetten en gaat mijn studie ook door.”

Tot slot, wat wil je nog kwijt aan Amsterdammers in deze coronatijd?
“Ik zie bij veel mensen om me heen dat ze het lastig vinden om veel alleen te zijn, hun vrienden niet te zien, zich te focussen op werk en/of studie en ik wil aan hen (en aan iedereen) meegeven: het is even een heel gekke tijd en het is helemaal niet gek als je je wat vaker verdrietig voelt en/of je niet kunt concentreren. Hierbij een bericht voor iedereen die nu thuis werkt/studeert: wees niet te hard voor jezelf, dit is niet de tijd om hard voor jezelf te zijn. Kijk per dag hoe je je voelt en wat je gedaan krijgt. Het is heel logisch als je minder focus hebt dan normaal: je moet ineens werken op de plek waar je je normaal vooral ontspant en waar heel veel afleiding is, je kunt niet je normale routine volgen en er speelt zich momenteel een mondiale crisis af: je mag je best even wat minder voelen en minder ‘nuttig’ zijn.”

Wil jij net als Nikki ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!