29 april 2020

Nieuw bij de PvdA: Nelson Addo (23)

Sinds een aantal maanden groeit het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam weer. In deze nieuwe serie ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij de komende tijd een aantal nieuwe Amsterdamse PvdA’ers aan je voor. Wat drijft hen? Waarom kozen zij voor de PvdA en wat vinden zij zo mooi aan Amsterdam? Vandaag in de tweede aflevering: Nelson Addo (23): “Wie weet zou ik mij later ook wel voor een bepaalde positie verkiesbaar willen stellen.”

Dag Nelson, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Nelson Addo, 23 jaar, en in het dagelijks leven ben ik student Nederlandse taal en cultuur aan de UvA. Ik zit in het laatste jaar hiervan, en ben op dit moment bezig met mijn scriptie. Normaal gesproken werk ik daarnaast als publieksmedewerker bij het Van Gogh Museum en ben ik actief als bestuurslid bij de faculteitsvereniging.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
Sinds februari 2017 mag ik mijzelf Amsterdammer noemen. De eerste twee jaar heb ik in Oost gewoond, nu alweer een jaar in Centrum. Vanuit het dorp waar ik opgroeide ben ik naar de stad gekomen vanwege mijn studie en de behoefte die ik voelde om onderdeel uit te maken van een groter, spannender geheel, met meer mogelijkheden voor de toekomst.”

Wat was het moment waarop je voor het eerst dacht: de PvdA is mijn partij?
Dat moment kwam vorig jaar toen ik opmerkte dat de PvdA deze periode in vergelijking met andere partijen in de Tweede Kamer heel goed oppositie voert. Vrijwel tegelijkertijd volgde ik toen het keuzevak De toekomst van links: tijd voor idealisme, radicalisme of realisme. Hierin kregen wij meer te horen over het ontstaan en de geschiedenis van de sociaaldemocratie en raakte ik geïnspireerd. Zodoende ben ik afgelopen oktober lid geworden.”

Ik ben geïnspireerd geraakt door de sociaaldemocratie.

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
“Voor het bovengenoemde vak moesten we een recent verschenen biografie lezen over een PvdA-prominent. Ik heb toen gekozen voor die van André van der Louw, die ik hiervoor helemaal nog niet kende. Deze socialist in hart en nieren was onder meer partijvoorzitter, een geliefde burgemeester van Rotterdam en initiator van de beweging Nieuw Links binnen de partij, die voor een progressieve opmars zorgde in Nederland.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat?
De eerste echte kennismaking was de algemene ledenvergadering van afdeling Centrum waarvoor ik werd uitgenodigd toen ik net een week lid was. Ik ben toen gelijk gegaan en voelde mij ontzettend snel thuis. Er hing een gezellige, intieme sfeer en er werd goed gediscussieerd.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
“Graag zou ik mij op een actieve manier inzetten om de nodige verandering in de maatschappij te bewerkstelligen. Op dit moment ben ik aspirant bestuurslid van de afdeling Centrum. Wie weet zou ik mij later ook wel voor een bepaalde positie verkiesbaar willen stellen.”

“Wie weet zou ik mij later ook wel voor een bepaalde positie verkiesbaar willen stellen.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
Toch wel de grachtengordel. Zeker als je nu in deze stilte door de stad loopt zie je hoeveel schoonheid er schuilt in de oude binnenstad. Zo’n groot historisch stadsdeel dat vrijwel volledig intact is gebleven kun je echt uniek noemen.” 

Welk probleem in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
Normaal gesproken zou ik met alle stelligheid zeggen: het overtoerisme. Nu is er daar geen sprake van. Wel is het zaak dat we hiervan leren en een grote mate van deze rust weten vast te houden. Bijvoorbeeld door de particuliere verhuur hard aan te pakken en de Wallen te sluiten. Dit ‘attractiepark’ is een prachtige woonwijk. Dat kunnen we nu goed zien.”

Het ‘attractiepark’ de Wallen is een prachtige woonwijk

We zitten door de Coronacrisis in een rare tijd. Hoe ervaar jij alles wat er gebeurt en hoe ga je daarmee om?
“De afgelopen weken ben ik helemaal tot rust gekomen na een periode waarin ik het erg druk had, maar eerlijk gezegd zou ik het nu wel weer wat drukker willen hebben. De verveling ligt zo nu en dan op de loer en met dit mooie weer zou ik er graag op uit trekken om te genieten van de vele horecagelegenheden en culturele instellingen die de stad rijk is.”

Tot slot, wat wil je nog kwijt aan Amsterdammers in deze coronatijd?
Houd vol, accepteer de situatie en zie deze als iets positiefs. Dit kan het begin zijn van radicale verandering!”

Wil jij net als Nelson ook lid worden van de PvdA? Klik hier! 

Lees ook: