16 mei 2020

Nieuw bij de PvdA: Geertje Hulzebos (27)

Sinds een aantal maanden groeit het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam weer. In de serie ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij de komende tijd een aantal nieuwe Amsterdamse PvdA’ers aan je voor. Wat drijft hen? Waarom kozen zij voor de PvdA en wat vinden zij zo mooi aan Amsterdam? Vandaag in de vijfde aflevering: Geertje Hulzebos (27): “Ik zwaai in gedachten altijd even naar Eberhard als ik langs het – voor hem zeer belangrijke – Spinozabeeld fiets.”

Dag Geertje, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Geertje Hulzebos, 27 jaar en momenteel studeer Onderwijswetenschappen en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en ik werk als onderzoeksassistent bij de Vrije Universiteit. Als vmbo-stapelaar weet ik als geen ander hoe belangrijk de toegankelijkheid van het onderwijs is. Ik ben daarom sinds een aantal jaar actief in het studentactivisme waarin ik strijd voor vrij en emancipatoir onderwijs.”

“Als vmbo-stapelaar weet ik als geen ander hoe belangrijk de toegankelijkheid van het onderwijs is.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
“Dat is nooit anders geweest! Ik ben opgegroeid in de Dapperbuurt in oost, woon nu al zo’n 12 jaar in Slotermeer en hoop de rest van mijn leven in deze prachtige stad te blijven. Ik maak mij echter ook zorgen, met name over de verjupping en festivalisering van de stad, de vastgoedcowboys en het steeds verder inperken van de alternatieve scene. De rafelrandjes en tegencultuur maken Mokum tot magisch centrum voor wereldverbeteraars; liefhebbers van aangeharkte grasveldjes horen thuis in Almere als je het mij vraagt.”

Wat was het moment waarop je voor het eerst dacht: de PvdA is mijn partij?
“Toen ik een interview met de kersverse wethouder Marjolein Moorman op AT5 zag. Haar passie voor gelijke kansen in het onderwijs en het tegenaan van armoede maakte mij warm van binnen. Afgelopen jaar las ik in de krant dat zij het voor elkaar heeft gekregen dat de gemeente schulden van jongeren overneemt, zodat hun toekomst niet langer gegijzeld is. Daaruit sprak diezelfde liefdevolle boodschap – die ze niet alleen in woord, maar ook in daad uitdrukt.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
Daar hoef ik geen seconde over na te denken, dat is Eberhard van der Laan. Hij was een heel bijzondere burgervader voor “de mooiste en liefste stad van de wereld”. Menig politicus/ca kan een voorbeeld aan hem nemen: hij ging niet de politiek voor een glansrijke carrière, maar deed het om problemen op te lossen voor de gewone mensen. Hoewel ik nooit de eer heb gehad om hem persoonlijk te kennen, voel ik, zoals veel Amsterdammers denk ik, een diepe band met hem. Ik zwaai in gedachten altijd even naar hem als ik langs het – voor hem zeer belangrijke – Spinozabeeld fiets, waar hij vanuit zijn werkkamer altijd op uit keek.”

“Marjolein Moorman haar passie voor gelijke kansen in het onderwijs en het tegenaan van armoede maakte mij warm van binnen.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat?
“Dat was toen ik voorzitter werd van de Landelijke Studentenvakbond en ik in nauw contact stond met de landelijke politiek. De politici van de PvdA – maar net zo goed van GroenLinks en de SP – hebben een rood hart met een groot gevoel van rechtvaardigheid. Toen ik na mijn LSVb-periode terug de straat op ging, wist ik dat de kamerkameraden ervoor ons waren, dat gaf mij hoop en steun om door te gaan op moeilijke momenten. Ander voorbeeld: tijdens mijn werk bij de Onderwijsinspectie heb ik meegewerkt aan het uitvoeren van een motie over zelfselectie van Kirsten van den Hul. Het is prachtig om te zien wat de politiek voor de realiteit van studenten kan betekenen.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
Ik heb de politiek altijd als relatieve buitenstander ervaren en zou willen weten over hoe de interne dynamiek in de politiek en een partij zelf is. Door actief te zijn hoop ik dat op veel verschillende manieren te leren! Meer indirect wil ik met mijn lidmaatschap de sociaaldemocratie versterken.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
De oprechtheid van Amsterdammers: als je ergens mee zit dan doe je niet raar en zeg je dat gewoon tegen elkaar. Dat geldt ook voor de ‘leven en laten leven’ mentaliteit, hoewel de tolerantie meer en meer onder druk staat. Neem het geweld tegen een homostel in oost afgelopen week of de bedreigingen aan het adres van Sylvana Simons.”

“Met mijn lidmaatschap wil ik de sociaaldemocratie versterken.”

Welk probleem in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
Zorgen voor voldoende daklozenopvang van goede kwaliteit.”

We zitten door de Coronacrisis in een rare tijd. Hoe ervaar jij alles wat er gebeurt en hoe ga je daarmee om?
“De muren komen inmiddels wel op je af hè? Ik had mij voorgenomen om eindelijk de Toverberg uit te lezen, eens goed te filosoferen over de zin van het leven en met een plan te komen om de wereld te redden. Onherroepelijk gefaald, haha, ik ben vooral heel druk met het voeden van een kafkaëske bureaucratie…”

Tot slot, wat wil je nog kwijt aan Amsterdammers in deze coronatijd?
Zorg goed voor de stad en voor elkaar.”

Wil jij net als Geertje ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier! 

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nikki Verhoeven (22)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nelson Addo (23)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Mario Bijker (27)