29 mei 2020

Nieuw bij de PvdA: Willem Mesman Schultz (20)

Sinds een aantal maanden groeit het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam weer. In de serie ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij de komende tijd een aantal nieuwe Amsterdamse PvdA’ers aan je voor. Wat drijft hen? Waarom kozen zij voor de PvdA en wat vinden zij zo mooi aan Amsterdam? Vandaag in de zevende aflevering: Willem Mesman Schultz (20): “De partij moest opnieuw beginnen, en daar wilde ik onderdeel van zijn.’’

Dag Willem, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
‘’Mijn naam is Willem Mesman Schultz, twintig jaar oud en sinds een jaar student bestuurskunde. Gezien de huidige omstandigheden zijn er wat aanpassingen nodig aan de ‘normale’ omschrijving van mijn dagelijks leven. Daar waar mijn dagen eerst gevuld waren met colleges en werkgroepen, ben ik nu vaak thuis, achter mijn laptop aan het videochatten. Gelukkig mag er wel weer gesport worden! Voor mij erg fijn omdat dat iets was waar ik voor de crisis heel intensief mee bezig was. Naast het feit dat ik op hoog niveau mag hockeyen, ben ik namelijk ook trainer/coach van een jeugdteam.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
‘’Een Amsterdammer mag ik mij, wat betreft de juridische kaders, nog niet zo heel lang noemen. 5 december 2019 was de dag dat ik mij inschreef bij het stadloket op het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West. Komend uit Almere, waar ik geboren en getogen ben, en overigens altijd liefde voor zal dragen, was de verhuizing naar Amsterdam geen grote transitie. Met veel vrienden en ook familie al woonachtig hier kon ik snel mijn draai vinden en ik mij de stad eigen maken.’’

Wat was het moment waarop je voor het eerst dacht: de PvdA is mijn partij?
‘’Mijn affiniteit met de partij is natuurlijk pas in de recente geschiedenis tot stand gekomen. Voordat ik mij überhaupt achter de Partij scharen kon moest er een interesse zijn voor politiek. Deze interesse ontstond In 2008. Dat was het jaar dat Barack Obama de presidentiele verkiezingen in de Verenigde Staten won. Ik was acht toentertijd en extreem onder de indruk van de charismatische democraat. In 2012 won Obama opnieuw en wist ook de Partij van de Arbeid een grote overwinning te boeken in de landelijke verkiezingen, 38 zetels maar liefst. Na Rutte II volgde er een lastige periode waar we uiteindelijk 9 zetels aan overhielden. Het was duidelijk: de partij moest opnieuw beginnen, en daar wilde ik onderdeel van zijn.’’

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
‘’Een lang en illuster rijtje waar ik uit kan kiezen. De PvdA politicus die het meest voor mij betekend heeft is Eberhard van der Laan. Een politicus die stond voor de idealen van de sociaaldemocratie, en als burgervader van Amsterdam herinnerd zal worden. Hoewel hij in zijn rol als burgermeester natuurlijk over het algemeen boven het politieke stond, wist hij altijd het sociale over te brengen. Van der Laan heeft mij laten zien dat politiek en besturen om mensen draait en om de dingen die je liefhebt. Goed zichtbaar op het Mercatorplein: ‘’zorg goed voor onze stad en voor elkaar’’.

“Van der Laan heeft mij laten zien dat politiek en besturen om mensen draait en om de dingen die je liefhebt.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat?
‘’Mijn eerste echte kennismaking met de PvdA was toen ik nog in Almere woonde. De provinciale verkiezingen stonden voor de deur en ik mocht voor het eerst stemmen! Uiteraard had ik mij goed verdiept en kwam uit bij Jerzy Soetekouw, een PvdA’er die de nadruk legde op diversiteit en het sociale domein. Geïnspireerd door zijn campagne ging ik verder graven, kreeg ik contact met mensen van de PvdA Almere en heb ik kort overwogen mij kandidaat te stellen voor een functie binnen het afdelingsbestuur. Echter door studie- en sportverplichtingen heb ik dit toen laten varen.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
‘’Het lijkt mij heel erg mooi om de politiek in te gaan. Ik ben nu al een lange tijd zeker van het feit dat ik daar verder mee wil, en dat zegt wel wat. Leeftijdsgenoten zullen het met mij eens zijn als ik zeg dat toekomstplannen allesbehalve vastliggen, en dat carrièreplannen zelfs op je twintigste nog kunnen schommelen van de ene naar de andere sector. ‘’Misschien toch maar piloot worden’’ hoor ik mezelf minimaal twee keer per jaar zeggen. Maar nu ben ik al een paar jaar zeker. Politiek is wat ik wil, en het liefst bij de Partij van de Arbeid, omdat dat de partij is die het dichtst bij mijn idealen ligt.

“Het lijkt mij heel erg mooi om de politiek in te gaan.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
‘’Het mooiste aan de stad Amsterdam vind ik de historie. Uiteraard van de stad zelf. Maar vooral van mijn familie in relatie tot Amsterdam. Mijn grootouders en ouders hebben een groot deel van hun leven binnen de stadsgrenzen gespendeerd, hier hebben ze elkaar gevonden en samen een leven opgebouwd. Zonder Amsterdam was ik er misschien wel nooit geweest. Het voelt dus ook niet als een vreemde stad voor mij. Amsterdam zit in mijn bloed.’’

“Amsterdam zit in mijn bloed.’’

Welk probleem in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
‘’Wederom een lastige vraag. Ook iets waar ik geregeld met mijn vader discussies over voer. Beiden zijn wij van mening dat zowel het nationale als het regionale drugs- en georganiseerde misdaadbeleid aangepast moet worden. Wat we vaak zien is dat een grootstedelijk probleem als dit pas hoger op de politieke agenda komt te staan na een incident. Helaas kwam dit incident afgelopen jaar in de vorm van de moord op advocaat Derk Wiersum. Als ik een functie zou bekleden binnen de partij zou dat een van mijn speerpunten zijn. Zeker zijn van een veilig Amsterdam.”

We zitten door de Coronacrisis in een rare tijd. Hoe ervaar jij alles wat er gebeurt en hoe ga je daarmee om? ‘’Inderdaad een rare tijd voor ons allen. In de beginfase heb ik het als onwerkelijk ervaren. Ik kon amper tot geen vat krijgen op het feit dat we geconfronteerd werden met deze nieuwe realiteit. Naarmate de dagen vorderden heb ik mij vastgehouden aan de adviezen van het RIVM, net zoals (gelukkig) de meeste burgers. Nu we de versoepelingsperiode ingaan merk ik een vleugje opluchting in combinatie met angst. Het wordt spannend de komende weken, hoe gaan wij om met de nieuwe maatregelen.”

Tot slot, wat wil je nog kwijt aan Amsterdammers in deze coronatijd?
‘’Houd vol.’’

Wil jij net als Willem ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier! 

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nikki Verhoeven (22)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nelson Addo (23)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Mario Bijker (27)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Geertje Hulzebos (29)