Op weg naar de verkiezingen #4: Daar gaan we niet over

23 juli 2021

De elf leden die het verkiezingsprogramma schrijven, houden je graag op de hoogte van hun voortgang. Daarom delen zij hun updates in de serie ‘Op weg naar de verkiezingen’. Deze week schrijft Flora Breemer over wat we als PvdA wel en niet kunnen veranderen – en wat we daardoor wel en niet kunnen beloven in het programma.

Het was de les van een wijze partijgenoot toen ik net begon in de stadsdeelraad: “Zeg nooit tegen bewoners dat je ergens niet over gaat. Wij zijn van de PvdA. Als het nodig is om naar Den Haag te gaan om iemand te helpen, dan doen we dat.”

We hadden het in die tijd iets meer voor het zeggen dan nu, helaas, maar nog altijd houd ik me aan die regel. Ik zeg nooit tegen een bewoner dat ik ergens niet over ga. Maar sinds ik in de programmacommissie zit, heb ik toch een beetje gebroken met deze regel. Tot ergernis van de jongere garde in de commissie.

“Zeg nooit dat je ergens niet over gaat. Wij zijn van de PvdA: als het nodig is, gaan we naar Den Haag om iemand te helpen.”

In een tijd dat we zo minimaal tevreden zijn met het Haagse beleid, zouden we het liefst een heel programma volschrijven met welke landelijke wetten op de schop moeten om het voor Amsterdam beter te maken. Van de verhuurdersheffing tot de kostendelersnorm, er is zoveel regelgeving waar we als sociaaldemocraten in de hoofdstad het liefst gisteren al afscheid van hadden genomen.

Het is de kunst om in het verkiezingsprogramma de balans te vinden tussen het beschrijven van een samenleving die we voorstaan, zonder beloftes te doen die we zonder het rijk niet waar kunnen  maken – en een programma te schrijven terwijl we ons aan het motto houden: zeg nooit dat je er niet over gaat.

Meer weten over het verkiezingsprogramma? Kijk op deze pagina of lees blog #1, blog #2 en blog #3.