22 mei 2020

Nieuw bij de PvdA: Jan Jelle de Wit (29)

Sinds een aantal maanden groeit het ledenaantal van de PvdA in Amsterdam weer. In de serie ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen wij de komende tijd een aantal nieuwe Amsterdamse PvdA’ers aan je voor. Wat drijft hen? Waarom kozen zij voor de PvdA en wat vinden zij zo mooi aan Amsterdam? Vandaag in de zesde aflevering: Jan Jelle de Wit (29): “Het klimaatprobleem kan pas echt opgelost worden als we de ongelijkheid in de wereld drastisch hebben verkleind.” 

Dag Jan Jelle, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Jan Jelle, 29 jaar en ik heb de afgelopen vier jaar voor de klas gestaan als docent wiskunde. Ontzettend leuk werk. Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo werk ik sinds kort als data scientist, en ben ik lid geworden van de PvdA.”

Sinds wanneer mag jij jezelf Amsterdammer noemen?
Ik ben hier geboren, maar ik geef toe dat ik de stad even verraden heb voor de buren in Amstelveen. Sinds drie jaar woon ik gelukkig weer in Amsterdam, in een wijk in Slotervaart die de gemeente tien jaar geleden prachtig heeft opgeknapt.”

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
Voor mij zijn er twee belangrijke uitdagingen voor de wereld van vandaag: klimaatverandering en sociale en economische ongelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat het klimaatprobleem pas echt opgelost kan worden als we de ongelijkheid in de wereld drastisch hebben verkleind. Daarom wil ik mij sterk maken voor zekerheid voor arbeiders met een flexibel contract en loonstijgingen voor de mensen die nu het minste verdienen. Dat kan nergens beter dan bij de PvdA.”

“Ik wil mij sterk maken voor zekerheid voor arbeiders met een flexibel contract.”

Welke (ex) PvdA politicus of politica waardeer je het meest en waarom?
Ik ben een groot fan van Diederik Samsom. Hij wist als partijleider complexe onderwerpen op een simpele en eerlijke manier uit te leggen. Het is een groot talent om niet te vervallen in one-liners, maar in plaats daarvan recht te doen aan het eerlijke verhaal. Verder ben ik onder de indruk van het werk dat wethouder Marjolein Moorman voor het Amsterdamse onderwijs doet en heeft gedaan.”

Wat was je eerste echte kennismaking met de PvdA of PvdA’ers en hoe ervaarde je dat?
Dat was op het partijcongres begin dit jaar. Fantastisch om met zoveel gepassioneerde mensen bij elkaar te zijn. Bovendien is het volgens mij uniek hoe vriendelijk en benaderbaar alle partijtoppers zijn. Daarmee geeft de partij voor mij aan dat zij haar idealen van sociale verbondenheid ook echt in de praktijk brengt.”

Wat wil je verder uit je PvdA-lidmaatschap halen?
Ik wil graag bijdragen aan een sterke PvdA. Daarom ben ik trots onderdeel van regio-team Noord Holland (aan een betere naam wordt nog gewerkt). Met dat team van enthousiaste vrijwilligers ondersteunen wij lokale afdelingen bij het werven van nieuwe kiezers, leden en vrijwilligers. Hopelijk lukt het ons om ons enthousiasme door te geven en zo een nieuwe groep geëngageerde lokale PvdA’ers te kweken.”

Ik wil graag bijdragen aan een sterke PvdA.”

Wat vind je het mooiste aan de stad Amsterdam?
Hoe schoon het hier is. Er wordt veel (soms terecht) over geklaagd, maar je realiseert je dat pas als je in een stad als Rome komt, en daar al het vuilnis op straat ziet liggen. Ook als wij hier in Amsterdam overdag een sportevenement hebben, zie ik ’s avonds mensen het vuilnis wegprikken. Dat vind ik een enorme luxe.”

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
In Amsterdam is er een enorme bijlesindustrie die zich richt op kinderen van rijke ouders die het VWO zonder extra hulp niet zouden halen. Wat mij betreft begint Amsterdam morgen met een programma voor eenzelfde soort huiswerkbegeleiding en remedial teaching, maar dan voor VMBO en door de gemeente betaald. Extra begeleiding in het onderwijs moet niet afhankelijk zijn van de portemonnee van je ouders of het niveau van je opleiding.”

“Extra begeleiding in het onderwijs moet niet afhankelijk zijn van de portemonnee van je ouders.”

We zitten door de coronacrisis in een rare tijd. Hoe ervaar jij alles wat er gebeurt en hoe ga je daarmee om?
Het is voor mij spannend omdat ik net een nieuwe baan heb en natuurlijk dus nog geen vast contract. Als de economische crisis dieper wordt, kan het best zijn dat er geen werk meer voor mij is. Nu heb ik persoonlijk het geluk dat ik ook kan lesgeven,  maar niet iedereen heeft zoveel opties. Ik maak mij zorgen over iedereen met een flexcontract die nu zonder inkomen zit, en iedereen die zich afvraagt of zijn/haar werk straks in de 1,5m samenleving wel terugkomt. Een sterke Partij van de Arbeid is nu belangrijker dan ooit.”

Tot slot, wat wil je nog kwijt aan Amsterdammers in deze coronatijd?
Hou je aan de wet, neem geen onnodige risico’s, maar vergeet daarnaast ook vooral niet te leven! Geef geld uit op terrasjes als het weer mag en boek een vakantiehuisje in Nederland. Alle werknemers en kleine ondernemers zullen je dankbaar zijn.”

Wil jij net als Jan-Jelle ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier! 

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nikki Verhoeven (22)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Nelson Addo (23)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Mario Bijker (27)

Lees ook: Nieuw bij de PvdA: Geertje Hulzebos (29)

“Een sterke Partij van de Arbeid is nu belangrijker dan ooit.”