Door Tom Leenders op 1 augustus 2019

PvdA Amsterdam: minder leegstand, meer woningen

De fractie van de PvdA Amsterdam roept het college op om de toenemende leegstand van winkelpanden in de stad aan te pakken door ze onder andere om te bouwen naar woningen. Vastgoedorganisatie CBRE voorspelt dat in 2023 een kwart van het huidige aantal winkelpanden overbodig zal zijn. In Amsterdam is de leegstand op dit moment het grootst in de stadsdelen Zuidoost (8,1%), Noord (5,3%) en Nieuw-West (4,9%) en die percentages nemen alleen maar toe, blijkt uit onderzoek.

“En dat is natuurlijk doodzonde gezien de schaarste aan ruimte waar we in Amsterdam mee te kampen hebben,” aldus duoraadslid van de PvdA Amsterdam Tom Leenders. “Daarom vragen we het college allereerst om uit te zoeken waarom vooral in bovenstaande stadsdelen de leegstand zo groot is en daar – eventueel samen met de betreffende stadsdelen –  een aanpak voor te maken. Daarnaast zouden we graag zien dat er beleid komt om overbodige winkelpanden om te bouwen naar woningen voor Amsterdammers. Daar hebben we namelijk een groot tekort aan.”

Volgens Leenders lenen deze voormalige winkelpanden zich perfect voor een andere uitdaging waar Amsterdam mee te kampen heeft: de vergrijzing. “Veel leegstaande winkelpanden bevinden zich op de begane grond kunnen dus tot ideale woningen voor ouderen omgebouwd worden die naar een benedenwoning willen verhuizen. Het aantal ouderen dat hier behoefte aan heeft zal alleen maar toenemen. Als dit gebeurt, komen er ook weer woningen voor jongere mensen vrij. Een win-win situatie voor de stad dus.”

Tom Leenders

Tom Leenders

Tom Leenders is duoraadslid bij de fractie van de PvdA Amsterdam met als belangrijkste portefeuilles Wonen & Bouwen, Ruimtelijke Ordening en de Digitale Stad.

Meer over Tom Leenders