Het tekort aan studentenwoningen schaadt de toekomst van de stad

Door Tom Leenders op 14 augustus 2019

Amsterdam is een bloeiende studentenstad. Meer dan honderdduizend MBO’ers, HBO’ers en WO’ers verrijken zichzelf week in week uit met kennis en kunde waarmee ze de toekomst tegemoet gaan. Echter, door het tekort aan bijna 10.000 studenten- en jongerenwoningen waar de NOS maandag over berichtte, kan een groot aantal van hen niet in de stad wonen. En dat is niet alleen een probleem voor de studenten zelf, maar ook voor de toekomst van de gehele stad. Daarom stelde de fractie van de PvdA Amsterdam gisteren schriftelijke vragen aan het college. 

“De woonplaats tijdens de studie speelt een grote rol in de plaats waar mensen later gaan werken,” aldus ons duoraadslid Tom Leenders. “Mensen die studeren om leraar, verpleegkundige of politieagent te worden en die tijdens hun studie niet in Amsterdam wonen, zullen hier daarom later niet snel gaan werken. Terwijl de stad schreeuwt om deze beroepsgroepen! Ik hoor daarom graag van de wethouder wat het college specifiek kan doen om studenten uit beroepsgroepen waar de stad een grote behoefte aan heeft, een kamer te laten vinden in de stad.”

Naast deze specifieke maatregelen moet er volgens Leenders vooral veel bijgebouwd worden: “Daarom ben ik ook blij met de afgelopen voorjaar gepresenteerde ambitie van dit college om samen met de regio 10.500 studentenwoningen bij te bouwen. Ik hoor graag van het college hoe het met de voortgang van deze ambities staat. Ook ben ik benieuwd welk beleid het college maakt, samen met de onderwijsinstellingen, ten aanzien van de noodopvang van dakloze studenten. Taferelen zoals we die afgelopen jaar in Groningen zagen waar studenten in tenten sliepen, vind ik namelijk niet passen bij de sociale stad die we als Amsterdam willen zijn.”

Tom Leenders

Tom Leenders

Tom Leenders is duoraadslid bij de fractie van de PvdA Amsterdam met als belangrijkste portefeuilles Wonen & Bouwen, Ruimtelijke Ordening en de Digitale Stad.

Meer over Tom Leenders