Door Marjolein Moorman op 16 oktober 2013

Plannen (2,5 miljoen) jeugdwerkloosheid: Duizenden jongeren op weg geholpen

Dit voorjaar maakte de gemeenteraad op initiatief van de PvdA maar liefst 2,5 miljoen euro vrij om de snel stijgende jeugdwerkloosheid aan te pakken. Vandaag maakten wethouder Pieter Hilhorst samen met zijn collega Andrée van Es hun plannen bekend. Deze plannen moeten de Amsterdamse jeugd ‘arbeidsfit’ maken.

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman is positief over de plannen: ‘Dit zal zeker helpen in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Natuurlijk weet ik dat we de jeugdwerkloosheid niet kunnen oplossen. Ik ben pas tevreden als geen jongere meer werkloos thuis zit. Maar het is goed dat we dit als PvdA hebben aangekaart en hier zoveel geld voor hebben vrijgemaakt.’

De plannen hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze vol inzetten op het ‘arbeidsfit maken’ van de Amsterdamse jongeren. Beoogd lijstrekker Pieter Hilhorst van de PvdA Amsterdam zegt daarover in Het Parool:  ‘Wie nu langs de kant staat, komt over drie jaar ook niet aan de bak als het weer beter gaat. En het is enorm demotiverend, vooral voor de allochtone groep: er zijn jongeren die bijna geen vrienden hebben die wél een baan hebben.’

Dit zijn de plannen op een rijtje:

1. Extra ondersteuning van leerlingen die nu een MBO-opleiding volgen

Actie: Versterken BBL: € 375.000,- ( + € 100.000,- ihkv extra impuls aan het MKB).

Bereik: 3.000 jongeren inclusief reguliere inzet Bureau Leerplicht Plus

2. Extra ondersteuning van pas afgestudeerde jongeren met een startkwalificatie

Actie: Startersbeurs: relevante werkervaring opdoen/arbeidsfit houden – € 500.000,-.

Actie: Extra ondersteuning voor afgestudeerde MBO’ers in doorstroom naar werk – uitbreiden School Ex 2.0 € 400.000,-.

Bereik: ca. 600 jongeren afhankelijk van precieze uitwerking Starterbeurs

3. Extra ondersteuning van jongeren die langer dan een jaar uit het onderwijs zijn zonder startkwalificatie (‘oude’ voortijdig schoolverlaters)

Actie: Behoud van werk (of van werk naar werk): € 275.000,-.

Actie: Stimuleren positieve uitstroom van jongeren zonder startkwalificatie die langer dan een jaar uit het onderwijs zijn uitgestroomd: € 450.000,-.

Bereik: 2.000 jongeren

4. Initiatieven van derden

Actie: € 500.000,-  wordt beschikbaar gesteld om initiatieven van derden te ondersteunen die gericht zijn op de doelen kwalificeren voor de arbeidsmarkt of arbeidsfit houden van jongeren.

Project jeugdwerkloosheid

Ze zijn jong, hebben een diploma en kunnen toch geen baan vinden. De PvdA heeft genoeg van de jeugdwerkloosheid, daarom zetten wij ons netwerk met leden in om deze jongeren meer kansen te geven. Ben jij een PvdA-lid die wil helpen of zoek je werk en wil je gebruik maken van het netwerk van onze leden? Stuur een mailtje naar [email protected]!

 

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman