Links Pact: Gelijke behandeling payrollers

Door Dennis Boutkan op 7 februari 2018

Het links progressieve pact dient gezamenlijk een voorstel in om werk in Amsterdam eerlijker te maken.
Gelijke behandeling en arbeidsvoorwaarden voor payrollers in Amsterdam is het eerste gezamenlijke voorstel sinds PvdA, SP en GroenLinks hun Amsterdamse pact sloten.  Werknemers in dienst van een ‘payroll-bedrijf’ moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als alle anderen. Dit soort constructies mogen niet worden gebruikt om werknemers minder te betalen of andere arbeidsvoorwaarden in te perken.

De gemeente zelf en bedrijven die subsidie of opdrachten krijgen van de gemeente zullen dit voortaan moeten garanderen. PvdA-raadslid Dennis Boutkan: ‘We strijden al lang voor eerlijke betaling voor Amsterdammers. Payrolconstructies werkt tweedeling in de hand, waarbij payrollers slechtere arbeidsvoorwaarden hebben dan vaste medewerkers. Dat is oneerlijk en moet stoppen. Met dit voorstel zorgen we dat alle medewerkers zeker zijn van een eerlijk salaris.’

GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: ‘Ook mensen die in een payrol-constructie werken hebben recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Ongelijkheid door flexibilisering van de arbeidsmarkt is oneerlijk en onwenselijk.’ SP-fractievoorzitter Daniël Peters: “We leven in een tijd waarin gewone werknemers rechten en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden blijven inleveren.  Payrolling is daar een extreem voorbeeld van. Wij willen dat een halt toeroepen.”

Bij payrolling komt een werknemer in dienst bij een payrollorganisatie die de financiële administratie verzorgt. Omdat de werknemer niet in dienst is, gelden niet de arbeidsvoorwaarden en CAO van het bedrijf waar de werknemer voor werkt. Dat leidt tot ongelijke en oneerlijke verschillen. Payrolling is daarmee steeds meer een manier geworden om geldende arbeidsvoorwaarden te omzeilen.

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan