Over mijn tijd bij het Calvijn College

Door Sofyan Mbarki op 9 januari 2018

Docent op het Calvijn College

Bijna 7 jaar geleden kwam ik te werken op het Calvijn College in Slotervaart. Ik begon daar als docent economie en mentor van een mbo-klas. De school zat in een oud vervallen gebouw dat slecht was onderhouden. Kapotte deuren, verwarming die het vaak niet deed en kleedkamers die naar urine roken. Maar niet alleen het gebouw was een probleem. De sfeer was ook slecht met veel opstootjes en vechtpartijen tussen leerlingen. Dit maakte goed lesgeven een hele uitdaging. Als docent was het moeilijk om niet cynisch en negatief te worden en de leerlingen open en onbevooroordeeld tegemoet te treden.

Van verval naar vernieuwing

Kort na mijn begin op het Calvijn werd ik gevraagd om toe te treden tot het management. Er moest iets veranderen en samen hebben wij de schouders eronder gezet en zijn wij de uitdaging aangegaan om de school te vernieuwen. Alles werd aangepakt; het gebouw, de sfeer onder de docenten en leerlingen en het onderwijs. Allemaal heeft het veel aandacht gekregen, met uiteindelijk een prachtig resultaat. Ik ben er enorm trots op dat ik onderdeel ben geweest van de totale metamorfose die het Calvijn heeft ondergaan. Van een slechte school in een vervallen gebouw naar een school in een prachtig nieuw gebouw met veel beter onderwijs.

“Een school waar leerlingen goed onderwijs krijgen, docenten goed kunnen werken en een buurt die blij is met de aanwezigheid van zo’n prachtige school.”

Veranderen kan!

Natuurlijk ging het niet vanzelf. We konden vaak maar met kleine stappen vooruit en soms moesten wij ook weer een stap terug. Maar door een heldere visie te hebben en te weten waar je als school naartoe wil, heb je houvast en weet je waar je het voor doet. Wat ik vooral heb geleerd op het Calvijn is dat het ontzettend belangrijk is om juist in dit soort wijken te investeren in goed onderwijs en goede faciliteiten voor jongeren.

Ik weet dat er in onze stad meer scholen staan die onze steun verdienen. We moeten achter die scholen en leerlingen gaan staan en hierin extra investeren, zodat ieder kind in onze stad zich kan ontwikkelen om het beste uit zichzelf te halen.  Zo kwam ik laatst Oussama tegen, oud-leerling van het Calvijn en inmiddels meester van groep 6 op een basisschool in Amsterdam. Dan ben ik altijd zo ontzettend trots en blij om te zien dat een oud leerling zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Die kans verdient ieder kind in Amsterdam.

Investeren in goed onderwijs, daar worden we allemaal beter van!

Interview met directeur en teammanager

Afgelopen maandag verscheen er in de Volkskrant een groot interview met mijn oud collega’s Jolanda Hogewind (directeur) en teammanager Mohamed el Jaouhari van het Calvijn College. Eerder schreven ze een boek over de omslag die het Calvijn heeft gemaakt. Je kunt het interview hier teruglezen

 

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is wethouder van de gemeente Amsterdam namens de PvdA. Zijn portefeuilles zijn Economische Zaken, Sport, MBO, Jongerenwerk en Aanpak Binnenstad.

Meer over Sofyan Mbarki