Primeur: Eerste Roze Loper in Amsterdam!

26 januari 2018

Als eerste Maatschappelijke voorziening in Amsterdam en zelfs in Nederland heeft Welzijnsorganisatie SOOZ Amsterdam het kwaliteitskeurmerk Roze Loper verworven. Daarvoor heeft deze organisatie, in samenwerking met stadsdeel Zuid, zich opgeworpen om de uitvoerige Kiwa audit te ondergaan. Het keurmerk is toegekend aan de buurtkamers Hoofdkwartier (Hoofddorpweg 25), Baarshaven (Baarsstraat 31) en Olympus, Hygieaplein 10 van stichting SOOZ én aan de organisatie SOOZ zelf. Het keurmerk is aan SOOZ toegekend omdat deze organisatie in alle facetten van de organisatie aandacht besteedt aan de positie van LHBT’ers (LHBT = Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen en Transgenders).

Waarom een Roze Loper?

Van oudsher heeft Amsterdam als liberale stad een aantrekkingskracht op lesbische vrouwen en homoseksuele mannen. Hierdoor heeft Amsterdam relatief veel Roze 50-plussers. Deze Amsterdammers moeten er net als ieder ander op kunnen vertrouwen dat het leven in hun buurt veilig en toegankelijk is. Maatschappelijke voorzieningen kunnen daar aan bijdragen.

Bestuurder Zuid Marijn van Ballegooijen: “Die aantrekkingskracht is er ook nu met de vestiging van bij voorbeeld transgenders en LHBT-vluchtelingen in Amsterdam. En hoewel Nederland te boek staat al tolerant, moeten we helaas constateren dat LHBT-ers nog steeds regelmatig slachtoffer zijn van onheuse bejegening, agressie en geweld. Onwetendheid en intolerantie liggen hier vaak aan ten grondslag. Het invoeren van het Roze Keurmerk voor maatschappelijke voorzieningen zal bijdragen aan kennis over en begrip voor LHBT en draagt uit dat Amsterdam intolerant is waar het gaat om intolerantie. Ik ben er trots op dat we in Zuid met de eerste Roze Loper voor een maatschappelijke instelling een primeur hebben.”

Sooz-directeur Jelle Houtsma: “Stichting SOOZ Amsterdam is de eerste maatschappelijke voorziening in Amsterdam met een Roze Loper certificering. Maar het mag hier niet bij blijven. De voorzieningen van de participatiemaatschappij moeten bereikbaar zijn voor alle Amsterdamse LHBT’ers, jong en oud. En de maatschappelijke voorzieningen hebben een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een veilige leefbare en tolerante stad. Voor iedereen! Dit certificaat is een goed instrument daarvoor. Wie volgt?”