Door op 16 december 2013

Zorg voor de mantelzorger

De mantelzorger verdient meer ondersteuning. We vragen als maatschappij heel veel van de mensen die alles aan de kant zetten om te zorgen voor hun partner, ouders of vriend. Dag en nacht zorgen gaat je niet in de koude kleren zitten. Veel mantelzorgers zien hun wereldje kleiner worden, en voelen zich met de dag vermoeider worden. Heel veel mensen zijn al mantelzorger. En u of ik kan morgen plotseling ook mantelzorger zijn, of afhankelijk worden van een mantelzorger.

Veel mantelzorgers lopen het risico dat ze zoveel moeten zorgen dat ze daardoor de aansluiting verliezen. Het wordt bijvoorbeeld erg lastig om hiernaast een goede carriere te hebben, te werken aan de eigen ontwikkeling, of er zelf een actief sociaal leven op na te houden.

De PvdA wil betere ondersteuning van de mantelzorger. VVD-wethouder Van der Burg wil slechts 2 ton extra uitrekken voor mantelzorg. Dat vinden wij niet genoeg. Daarom heeft de PvdA voor de begroting van 2014 een amendement ingediend om 1,5 miljoen euro extra uit te trekken ondersteuning van mantelzorgers (amendement Poorter Respijtzorg). We willen dat dit geld wordt besteed aan initiatieven van mantelzorgers zelf, zoals Alzheimercafé’s voor dementerenden, uitbreiding van dagactiviteiten, maatjesprojecten en vrijwilligersondersteuning.

Maar we willen meer. In ons Verkiezingsprogramma trekken we ook de komende jaren steeds 1 miljoen euro extra uit voor de ondersteuning van mantelzorgers. We willen dit geld investeren in logeerhuizen in de buurt en projecten zoals het Odensehuis waar dementerenden en mantelzorgers samen dagactiviteiten organiseren. Daarnaast trekken we 9 miljoen structureel extra uit om rijksbezuinigingen op de dagbesteding te compenseren en willen we investeren in het tegengaan van eenzaamheid. Zo zorgen we dat Amsterdam een sociale stad blijft, waarin iedereen mee kan doen.

We zijn heel blij dat ook het Rijk inziet dat mantelzorgers beter ondersteund moeten worden. PvdA-minister Asscher van Sociale Zaken presenteerde deze week zijn plan om werknemers het recht te geven om zorgverlof te krijgen bij het zorgen van een zieke vriend . Op dit moment geldt dit verlof alleen bij een zieke partner, ouder of kind.