Door op 11 maart 2014

Werk voor alle Amsterdammers, economische groei voor alle buurten

Onze ambitie is dat Amsterdam een economisch sterke stad blijft. Dat is belangrijk om Amsterdammers aan het werk te houden. De PvdA en GroenLinks willen een stad waar iedere buurt en iedere Amsterdammer kan profiteren van economische groei. Ondernemers zijn essentieel voor die groei. Zij creëren werkgelegenheid en zorgen voor bedrijvige en leefbare buurten. De PvdA  en GroenLinks willen deze banenmotor nog beter ondersteunen, en economische kansen beter benutten. De ontwikkelingen en behoeftes van ondernemers zijn op buurtniveau heel verschillend, daar willen beide linkse partijen meer aandacht voor.

PvdA en GroenLinks doen zes voorstellen voor sterke buurteconomieën:

1. Blijf bedrijven, investeringen en banen naar de stad halen
De afgelopen vier jaar haalde dit college 479 buitenlandse bedrijven naar de stad. Daarmee zorgde dit college voor 5301 nieuwe en directe banen en nog veel meer indirecte banen. Dat is goed voor de stad. De PvdA en GroenLinks willen dit succesvolle beleid voortzetten. Juist in tijden van economische crisis is het belangrijk om te investeren in het aantrekken van bedrijven, investeringen en banen. Daar profiteert heel de stad van.

2. Duurzame bedrijvigheid
GroenLinks en PvdA willen meer groene en innovatieve bedrijvigheid in de stad. Onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) laat zien dat juist innovatieve duurzame bedrijvigheid groeipotentie heeft en de concurrentiekracht van een gebied versterkt. De stad bruist van de duurzame initiatieven en start-ups. Die pioniers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Consumenten willen bedrijven die oog hebben voor milieu en eerlijke handel, die bedrijven moeten we extra stimuleren. Bijvoorbeeld door mogelijkheden voor aantrekkelijke leningen te verruimen. Juist bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen zorgen bovendien voor de toekomstige economische groei en werkgelegenheid. Duurzame, lokale productie en handel in Amsterdam is de toekomst.

3. Winkelstraatmanagers worden ook werkmanagers
Winkelstraatmanagers helpen straten levendig en veilig maken. Op allerlei plekken in de stad zijn dankzij de inzet en betrokkenheid van deze winkelstraatmanagers winkelgebieden tot bloei gekomen; met de Haarlemmerstraat misschien als meest aansprekende en herkenbare voorbeeld. Ook de komende jaren blijft winkelstraatmanagement belangrijk. In New York werden eerder al met succes job creation officers ingezet. Zij inventariseren de vraag naar personeel en herkennen economische kansen bij ondernemers. Vervolgens vervullen ze een verbindingsfunctie naar opleidingen, jongeren en de gemeente. Ze zetten kansen om in werk en stages. Dat kan in Amsterdam ook. De PvdA en GroenLinks zien daarom mogelijkheden om winkelstraatmanagers ook in te zetten bij het vinden van banen en stages voor Amsterdammers. Winkelstraatmanagers worden ook werkmanagers.

4. Iedere buurt een Economisch Platform
In februari 2010 adviseerde de OECD Amsterdam de samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven beter samen te laten werken op het gebied van kennis en innovatie. Daarop heeft het college voor de regio een Amsterdam Economic Board opgericht. GroenLinks en PvdA willen nu in iedere buurt een Lokaal Economisch Platform. Die lokale platformen brengen belanghebbenden in buurten uit het onderwijs, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid bij elkaar. Zij denken samen na over het maatschappelijk en economisch potentieel per buurt, brengen economische kansen en en behoeften in kaart en zorgen voor economische groei in iedere buurt. Zo halen we het beste uit de buurt en zorgen we er met elkaar voor dat lokale economieën groeien.

5. Beter MBO-onderwijs
Te veel MBO’ers verlaten het onderwijs slecht voorbereid op hun toekomst. Met een opleiding die niet aansluit op de vraag start hun carrière bij het jongerenloket van DWI. Een goede aansluiting van mbo-opleidingen op de arbeidsmarkt is van het allergrootste belang. Meer dan ooit is het belangrijk dat het middelbaar beroepsonderwijs ook echt opleidt voor een beroep. Opleidt voor werk, niet voor werkeloosheid. De PvdA en GroenLinks willen een einde maken aan opleidingen waarin studenten bijna zeker worden opgeleid tot werkloosheid en Amsterdamse werkgevers hun werknemers van buiten Amsterdam halen.

6. Meer bedrijveninvesteringszones
Bedrijven investeringszones helpen ondernemers winkelstraten schoon, heel en veilig houden. Amsterdam kent acht bedrijveninvesteringszones. Duizend ondernemers zijn aangesloten en brengen samen bijna € 300.000 op. Dat geld wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van winkelgebieden. Met elkaar zorgen zij voor behoud van levendige winkelstraten in onze stad. Het college heeft eerder bij dit kabinet aangedrongen op uitbreiding van het aantal bedrijven-investeringszones. Per 1 januari 2015 wordt dat mogelijk. PvdA en GroenLinks willen meer investeringszones verspreid over Amsterdam.