Door op 25 juli 2013

Umut zoekt een baan: ‘Werkgevers kunnen torenhoge eisen stellen’

Jong, diploma en toch werkloos. Bijna 15.000 andere Amsterdamse jongeren zitten werkloos thuis. Ze hebben een diploma, solliciteren zich suf, maar komen niet aan de bak.  PvdA- gemeenteraadsleden (uit de centrale stad én de stadsdelen) en de wethouders Pieter Hilhorst en Freek Ossel volgen deze weken een aantal van hen om er achter te komen wat zij  allemaal doormaken.  Vandaag ontmoet PvdA-fractievoorzitter van Amsterdam Nieuw-West, Edith Brouwer, de 22 jarige Umut Uçar.

Mijn eerste ontmoeting met Umut op woensdag 17 juli om 14.00 uur.

Ik zit er net vijf minuten als Umut door de draaideur naar binnen komt. Hij is 22 en heeft in februari van dit jaar de hbo-opleiding Cunstruction Management afgerond. Umut is nu vijf maanden op zoek naar een baan in de bouw/ ruimtelijke ordenings-sector, bijvoorbeeld als gebiedsmanager of adviseur ruimtelijke ordening. Hij moet de spil zijn tussen economen, architecten, het bouwbedrijf, de opdrachtgever, de overheid. In het uur dat we met elkaar doorbrengen valt er geen enkele stilte, we hebben elkaar blijkbaar veel te vertellen. Ik heb vooral veel vragen. Hij vertelt over zijn zoektocht naar werk.

Umut  heeft alles behalve stil gezeten de afgelopen maanden. Tijdens zijn bouwplaatsstage, zijn bedrijfskundigestage en zijn afstudeerproject bij de gemeente Eindhoven heeft hij al aardig wat werkervaring opgedaan. Voor zijn afstuderen deed hij onderzoek naar de haalbaarheid van een zogenaamde brainportlocatie (Strijp-G) in Eindhoven. Hij heeft de gemeente daarbij geadviseerd over de mogelijkheden. Ik luister met veel interesse, want in Nieuw-West praten we ook vaak over hoe we bijvoorbeeld een bepaald bedrijventerrein of een gebied als Westpoort aantrekkelijker kunnen maken.

De afgelopen maanden heeft Umut ongeveer elke week gereageerd op een vacature. Ook stuurt hij regelmatig open sollicitaties en probeert hij op verschillende plekken zijn afstudeeropdracht te presenteren. De afwijzingen die hij tot nu kreeg op zijn brieven hebben vaak te maken met zijn ervaring die niet zou aansluiten bij de functie, of met het feit dat hij geen buitenlandervaring heeft. Soms ook met ‘nevenactiviteiten’: werkgevers in zijn sector kunnen kritisch zijn op dit moment.

Umut wil niet stilzitten, is continu bezig. Dat merk ik ook tijdens ons gesprek, hij is open, vindt het fijn om over zijn vak te vertellen en stelt ook vragen aan mij. Hij is alert. Ook heeft hij zichzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, om als zelfstandige klussen aan te kunnen nemen. Deze week heeft hij nog drie sollicitaties lopen en aan het einde van ons gesprek vertelt hij, dat hij vanaf maandag voor twee weken een tijdelijke klus gaat doen via een uitzendbureau. Hij gaat de bouwtekeningen m.b.t. de brandveiligheid van een pas verbouwde school aanpassen.

Het is maar voor twee weken, maar dan heeft hij wat om handen. Ik ben onder de indruk van zijn gedrevenheid en ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft als we elkaar over twee weken opnieuw zullen ontmoeten. Ondertussen ga ik mijn netwerk maar eens activeren…

Even voorstellen:

Naam: Umut Uçar

Leeftijd:  22

Afgeronde opleiding: hbo- Cunstruction Management

Op zoek sinds:  februari 2013

Zoekt naar:  Ik wil graag werken bij een organisatie die ver is op het gebied van duurzaamheid.

Lijfspreuk: Kwaliteit voor morgen en de dag na morgen.

Vragen, tips, opmerkingen? Mail naar [email protected]

Edith Brouwer is deelraadslid voor de Pvda in Amsterdam Nieuw-West.