Door op 24 september 2013

Umut geeft zijn zoektocht naar werk niet op

Om half elf ontmoeten Umut en ik elkaar weer in het stadsdeelkantoor van Nieuw-West. Tijdens en na onze vakanties hebben we via de mail contact gehouden. Het hield mij vooral bezig hoe iemand die op zoek is naar een baan en daar veel tijd en energie in stopt, de moed erin houdt.

Umut had in een eerder gesprek al aangegeven als tweede stap, in het buitenland op zoek te willen gaan naar een baan.

Tijdens zijn vakantie in Turkije heeft hij een aantal internationaal opererende bedrijven benaderd. Het duurde niet lang voordat hij respons kreeg op zijn afspraakverzoeken. Hij heeft 7 gesprekken in 3 dagen gevoerd. Het ging een stuk makkelijker dan hier in Nederland. Deze (internationale) bedrijven hebben de groeiende markt in Turkije ontdekt en hebben momenteel volop werk. Umut is interessant voor de bedrijven. Hij durft echter de stap nog niet te wagen om alles wat hij hier in Nederland gewend is achter zich te laten en te vertrekken naar het buitenland. Ook voelt het aan als opgeven. Wel heeft  hij met de bedrijven afgesproken, dat hij met ze in contact blijft.

Umut is inmiddels ook begonnen aan een masteropleiding aan de Technische Universiteit. Hij zit drie halve dagen in de week op school en zou deze opleiding graag willen combineren met een baan. Hij heeft gesolliciteerd naar een functie binnen de adviescommissie Welstand en Monumenten bij de gemeente. Binnenkort hoort hij hier meer over. Daarnaast blijft hij zoeken naar andere vacatures die hem aanspreken. Hij heeft deze week weer een paar opensollicitatie gedaan. Hij moet toegeven dat het moeilijk is, hij wordt er onrustig van. Hij wil zijn kennis en ervaringen  toepassen in de praktijk.

Regelmatig spreekt hij met vrienden over hun dromen en toekomstperspectieven. Het valt hem op dat veel vrienden en/of naasten, met toch een goede opleiding: hbo of hoger, er aan zitten te denken om na hun opleiding te gaan werken in het buitenland. Het vinden van een (betere) baan, waar je jezelf kan ontwikkelen en doorgroeien is de voornaamste reden hiervoor. Ook hij begint hier jammer genoeg steeds vaker aan te denken.

Het enthousiasme van Umut begint minder te worden, maar hij blijft moed houden, dat het goed komt.

Als we door het stadsdeelkantoor lopen, komen we toevallig Achmed Baadoud tegen, stadsdeelvoorzitter in Nieuw-West, met Economie en Werkgelegenheid in zijn portefeuille. In Nieuw-West lopen veel projecten om jongeren aan het werk te helpen. Baadoud vertelt, dat er binnenkort een project start in samenwerking met de Belastingdienst. De Belastingdienst is misschien niet de eerste plek waar Umut aan denkt, maar misschien is er vastgoedafdeling waar hij nog wat meer financiële kennis zou kunnen opdoen en waar ze een leergierig en enthousiast iemand als Umut, met bovendien een goede opleiding, kunnen gebruiken.

We gaan het uitzoeken.

Edith Brouwer is deelraadslid voor de PvdA in Amsterdam Nieuw-West.