Door op 5 augustus 2013

Succesvol bezoek aan Artis

Deze zomer vraagt de PvdA Amsterdam aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. En we willen wijzen op manieren om eenzaamheid tegen te gaan, zoals het maatjesproject van het Rode Kruis Amsterdam, waar Amsterdammers gekoppeld worden aan eenzame ouderen. Daarom gingen we vandaag met 25 Amsterdamse ouderen naar Artis. Zij werden begeleid door PvdA’ers, de maatjes voor één dag. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) sloot ook aan.
Zowel Artis als het Rode Kruis werkten mee aan de actie in de zonovergoten dierentuin. Harting Bank verzorgde 30 rolstoelen voor de ouderen.

Vanuit de PvdA Amsterdam deden dertig PvdA’ers mee, waaronder de gemeenteraadsleden Jeffrey Prins, Luud Schimmelpennink en Maarten Poorter. Het bezoek aan Artis is onderdeel van de Week van de Zorg die de PvdA Amsterdam de eerste week van augustus organiseert.


Steeds meer mensen zijn eenzaam. In Amsterdam is één op de elf inwoners in meer of mindere mate eenzaam. Een maatje kan iemand uit zijn isolement halen. Door bijvoorbeeld samen uitstapjes te maken, te helpen met wat klusjes of gewoon een kop koffie te drinken. Via watvoormaatjebenjij.nl kunnen mensen zelf testen wat voor maatje zij zijn.

Raadslid Maarten Poorter: ‘De zorg gaat altijd door, ook in de zomervakantie. Daarom gaan we juist deze zomer op bezoek bij verschillende zorginstellingen om met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals te praten en met eigen ogen te zien hoe het gaat met de Amsterdamse zorg. Iedere dag een ander thema. De afgelopen tijd zijn bijvoorbeeld veel incidenten aan het licht gekomen in zorginstellingen. Het is VVD-wethouder Van der Burg niet gelukt deze stroom te stoppen. Wij gaan in gesprek met de directie, medewerkers en bewoners om te kijken wat er moet verbeteren.’