Door op 31 januari 2013

Studiedag Seniorenoverleg: WMO, Civil Society en wederkerigheid

Op korte termijn worden er veel nieuwe bevoegdheden overgedragen door het Rijk met minder geld aan de gemeenten: Jeugdzorg, AWBZ (o.a. kwetsbare cliënten met zzp 3 en 4) en de Participatiewet. Tegelijkertijd willen we de burger en zijn netwerk activeren, maar hem ook meer regie geven bij de ontwikkeling van de buurt.  Daarom organiseert het Seniorenoverleg op maandag 4 februari een studiedag met o.a. Tweede Kamerlid Agnes Wolbert en Marco Florijn.

De crisis raakt vooral de kwetsbare bewoner: Het Nieuwe Welzijn geeft deze bewoner nieuwe competenties, maar zijn we in staat om de dienstverlening op peil te houden door integraal wijkgericht te werken, mede met inzet van vrijwilligers en gebruik te maken van wederkerigheid? Gemeenteraadsleden en deelraadsleden moeten straks keuzes maken over de kwaliteit van en de toegang tot de zorg, burgerbetrokkenheid en vrijwilligerswerk: welke adviezen geven we ze nu mee?

Discussiegroepen:

1. WMO: – Hoe gaan we preventie stimuleren: door betere informatie, meer bekendheid geven aan en vertrouwen in de eerstelijns medische verzorging, o.a. huisarts, POH (Praktijkondersteuner Huisarts) en (de inzet van) wijkverpleegkundigen? Met ingang van 2014 krijgt Amsterdam een kwart budget voor de hulp bij huishouden (Hbh), die op dit moment grotendeels geleverd wordt aan huishoudens in de laagste inkomensklassen. Op welke wijze kan Amsterdam zich hierop voorbereiden en daar – waar noodzakelijk – ondersteuning en eventueel faciliteiten blijven bieden?

2. Integrale Hulpverlening op Wijkniveau: Hoe gaan we integrale hulpverlening op wijkniveau stimuleren – bijvoorbeeld door Samen Doen/Frontlijnteams? “Eigen Kracht” gebruiken, “Eigen regie” – waar nodig – versterken, m.n. ook in multiprobleem (stapeling) situaties?

3. Tegenprestatie: Is er een voorkeur voor verleiden en faciliteren in plaats van verplichten? Noemen we iemand die vanuit een uitkeringssituatie, bijv. via een re-integratietraject een tegenprestatie verricht, vrijwilliger of liever een maatschappelijke stagiair(e)?Geven we hen een dagdeelvergoeding of alleen onkosten/vrijwilligersvergoeding (eventueel gedeeltelijk via de inlener/werkgever)?

4. Civil Society: Geeft de politiek nu voldoende ruimte aan actieve burgers, bijv. d.m.v. eigen wijkbudgetten, om bewonersinitiatieven door henzelf uit te laten voeren? Hoe kan het anders, nog dichter bij de burgers en effectiever, meebeslisrecht in de eigen wijk (zoals bijvoorbeeld bij de Rotterdamse Stadskwartieren, waarin ook de belangenorganisaties meebeslissen)? Hoe passen de te vormen “Bestuurscommissies Amsterdam” dan daarin?

5. Kwetsbare burgers: Is de Gemeente wel in staat om heel kwetsbare burgers (niet–zelfredzaam, zoals mensen met een grote zorgvraag zzp 3 en 4) goed te begeleiden, te organiseren en voor veel minder geld naar behoren zorg te verlenen en – waar mogelijk – maatwerk te leveren? Hoe en op welke wijze kunnen wij als burgers dit jaar de ingang van deze maatregel in 2014 zo goed mogelijk mee voorbereiden en ingang doen vinden?

Programma:

09.30u Inloop met koffie, thee en water.

10.00u Opening door Chris Cramer (vz Seniorenoverleg), dagvoorzitter is Edward Vos, secretaris van het Seniorenoverleg

10.10u Inleiding Agnes Wolbert (PvdA 2e Kamerlid) “Van AWBZ naar WMO, preventie”

10.30u Marco Florijn, (Pfh) Rotterdam zet bijstandscliënten in als vrijwilliger. Meebeslisrecht in de eigen wijk (Rotterdamse Stadskwartieren), waarin o.a. ook de belangenorganisaties meebeslissen.

10.50 u Inleiding over Civil Society en Wikistad door Henk van Waveren (o.a. oud stadsdeelvoorzitter in West), hoe gaan we dit aanpakken: burgers verleiden om mee te doen of  vrijwilligerswerk? Hoe en op welke wijze kan de gemeente de huidige vrijwilligers en de breed gedragen burgerinitiatieven beter en efficiënter faciliteren?

11.10u Jesse Bos (Stadsdeelwethouder Amsterdam Nieuw-West) “Welke keuzes moeten of kunnen we maken bij de decentralisatie/transitie van huidige AWBZ-taken (bijv. begeleiding) naar de WMO? Hoe kunnen we daarbij mensen, die dat aankunnen, dan meer regie over hun eigen leven geven?” Kan het project “Samen Doen” het voorbeeld zijn voor de uitvoering van de nieuwe WMO taken (de zgn. Kanteling)?

Algemeen: (Na elke inleiding is er steeds 5 min. tijd voor een paar vragen/suggesties vanuit de zaal.)

11.30u Koffie, thee en water. Kleine snacks, keuze uit halve saucijzenbroodjes, worstenbroodjes en krentenbolletjes

11.40u Discussiegroepen aan tafels (eigen rapporteur/notulist)

12.35u  Terugkoppeling van resultaten uit de discussiegroepen, uitmondend in suggesties aan de Gemeenteraadsfractie en het nieuwe Amsterdamse PvdA programma 2014

12.55u Conclusies en samenvatting door de dagvoorzitter, Edward Vos

13.00u Napraten onder de lunch met broodjes, melk, karnemelk, koffie of thee in de kantine.

14.00u Slot.

Locatie: 1e Weteringplantsoen 2c (Htib)

Grotere kaart weergeven

 

Informatie over het PvdA Seniorenoverleg en Stadsdelen Amsterdam

Wij zijn een werkgroep van 50+ PvdA leden uit Amsterdam, waaronder meerdere (ex-) (stadsdeel)raadsleden. We bespreken beleidsonderwerpen over zorg, huisvesting, armoedebeleid, welzijn/Wmo en OV. Elk jaar organiseren we een studiedag en een werkbezoek. De werkgroep stelt ook concepttekst ter amendering van de verkiezingsprogramma’s op. We zoeken niet de pers, maar proberen het beleid door intern overleg met raadsleden en wethouders te voeden en te veranderen.

Bent u geïnteresseerd: onze volgende plenaire bijeenkomsten zijn op 30 januari en 6 maart 2013 om 10.30u – 12.30u in het Stadhuis. Aanmelden kan bij [email protected]

Overige data: woensdag 17 april; 15 mei; 12 juni; 4 sept. 2013.

 

Geagendeerde – en aan de actualiteit aan te passen – Onderwerpen van het Seniorenoverleg zijn o.a.:

Armoede

– Pgb; Eigen regie – waar mogelijk – continueren?

– Voedselbanken: noodzaak…?

– Inkomen (bewaken sociale minima)

– Schuldenproblematiek.

 

Wonen

– Huis van de Wijk/Buurthuis; inzet ouderen?

– Scheiden van Wonen & Zorg; huurcontract (instelling) en eigen bijdragen

– Veiligheid.

 

Arbeid

– cultuuromslag nodig/kanteling/samenwerken (gemeenten)

– sociaal ondernemerschap stimuleren, minder bureaucratie

– ouderen (WG stimuleren ouderen (o.a. 55+) in dienst te nemen)

– interne jobcoach (oudere)

– meer arbeidsgehandicapten (idem Wajong, WAO, WGA en WIA/IVA); quotum?

– periode werken onder WML bekorten.

 

 

 

Zorg/WMO (incl. transitie)

– Preventie: van nazorg naar voorzorg…(bijv. eenvoudige zorg aan ouderen; keuzemogelijkheden)

– transitie AWBZ/WMO/Welzijn Nieuwe Stijl (extra- / intramurale zorg)

– indicatiestelling (CIZ/Arts/Wijkverpleegkundige)

– dementie (….)

– participatie/compensatieplicht (WMO): problemen van burgers lokaal/integraal benaderen, incl. gedecentraliseerde beleidsterreinen.

 

 

Onderwijs/Arbeidsmarkt

– Tegenprestatie: vrijwillig of ……? Zie hierboven ook de Discussiepunten

– aansluiting onderwijs/bedrijfsleven noodzakelijk

– WSW handhaven, resp. stimuleren in regio’s waar het èn noodzakelijk is èn goed loopt.

 

 

Financiën

– SHV (Schuldhulpverlening ….) incl. budgetbegeleiding

– Gemeenten overtollige/niet-gebruikte budgetten laten houden t.b.v. begeleiding (breed inzetten).