Door op 12 maart 2014

Samen strijden voor een sociale woningmarkt

Vandaag doet Michiel Mulder met andere PvdA’ers en politieke partijen mee aan de actie ‘Stop de Huurexplosie’ waarbij huurdersverenigingen en bewonerscommissies een pamflet met 10 eisen overhandigen aan de Amsterdamse politiek. Michiel: “Wij vinden namelijk dat Amsterdam Amsterdam moet blijven en niet moet gaan lijken op Parijs, Londen of Brussel, zoals veel rechtse politieke partijen willen”.

Wij vinden dan ook dat afspraken over de verkoop en verhuur van sociale huurwoningen moeten worden aangepast. De afspraken zijn gemaakt door de Huurdersvereniging Amsterdam, de woningcorporaties en de gemeente. Sindsdien is de wereld veranderd en in de afspraken is opgenomen dat dit een aanleiding is om deze te herzien.

De huidige afspraken stellen woningcorporaties in staat sociale huurwoningen sneller te liberaliseren. Wij willen in de aangepaste afspraken opnemen dat voor elke woning die voor meer geld verhuurd wordt dan daarvoor (boven €800), een woning minder verkocht mag worden. Dat betekent dat de corporaties dan niet èn liberaliseren, èn verkopen. Dit noemen wij de ‘één voor één-regeling’.

Wij vinden dat alle Amsterdamse buurten toegankelijk moeten zijn voor mensen uit alle inkomensgroepen. Het mag dus niet zo zijn dat in sommige buurten alle vrijkomende sociale huurwoningen worden verkocht of duur worden verhuurd. Een aparte afspraak per buurt is dan ook één van de belangrijkste eisen van de huurders.

Om te voorkomen dat huren te veel stijgen, bestaan aanbiedingsafspraken. In de afspraken met de corporaties is bepaald dat er een vast aantal huurwoningen tegen een lage huurprijs moet worden aangeboden. Wij willen de corporaties aan deze afspraken houden.

We zijn tegen verkrotting en vinden het ongewenst als grote renovaties worden aangegrepen om daarna duur te verhuren of te verkopen: onderhoud vindt in eerste instantie voor de zittende bewoners plaats. Daarom willen wij een zwarte lijst voor huisjesmelkers en de ‘Krot 100′, een  lijst voor verkrotte panden. Als het mis gaat kaarten wij het aan.

Wij vinden dat huurders meer te zeggen moeten hebben over hun eigen woningen. De participatie en zeggenschap van huurders moet dan ook aanzienlijk worden verbeterd. Ook daarvoor zijn voorstellen gedaan.

Op deze manier strijden wij samen met de huurdersorganisaties voor de sociale waarden op de woningmarkt. Dit is geen achterhoedegevecht, ik stel mij tot doel het ongelijk aan te tonen van de cynici die denken dat deze strijd gedoemd is te mislukken. Ik vraag dan ook alle huurders om het vertrouwen dat wij deze strijd om de ongedeelde stad kunnen winnen.

Samenvattend zijn dit de voorstellen van de PvdA voor de Amsterdamse woningmarkt:

  • Bouwen, bouwen, bouwen in alle prijssegmenten! Dus ook in de prijscategorie €600 – €800 om de doorstroming te bevorderen.
  • Leegstaande kantoren ombouwen naar betaalbare huisvesting, onder andere voor jongeren.
  • Duizend woningen per jaar extra met een huur tot €500 euro, voornamelijk te realiseren door de ombouw van de kantoren.
  • 10 pioniersplekken: plekken met een verlaagde grondprijs en minimale regels. Daar kunnen Amsterdammers individueel of collectief met zelfbouw experimenteren en de woningbouw aanjagen.
  • Flexibelere bestemmingsplannen. Bestemmingsplannen en regulering zijn niet bedoeld om initiatieven onmogelijk te maken maar juist om bouw en ontwikkeling mogelijk te maken. Maar wel op zo’n manier dat ieders belang meegewogen wordt.
  • Meer zeggenschap van huurders over de eigen woning. De participatie en zeggenschap van huurders moet aanzienlijk worden verbeterd.
  • Meer Woonzorg-arrangementen, onder andere door het verbouwen van lege verzorgingshuizen.
  • Maak woningruil veel makkelijker! Verhoging van de verhuisvergoeding bij ‘van groot naar beter’ om de doorstroming te bevorderen en niet meteen huurverhoging regelen.
  • Short Stay aan banden. Evaluatie heeft getoond dat er veel misstanden zijn en overlast. De totale behoefte aan short stay-woningen is gemeten en die is ongeveer 800. Dat aantal hebben we nu bereikt. Een verdere verruiming betekent het creëren van ongewenste concurrentie met onze eigen hotelbranche.
  • Een harde aanpak van illegale onderhuur, illegale hotels en pensions.
  • De zwarte lijst voor huisjesmelkers. Wonen is voor de PvdA een levensbehoefte en niet in de eerste plaats een ‘business’. Huisbazen die zich misdragen of woningen laten verkrotten gaan op een zwarte lijst.
  • Een Amsterdams Hypotheekfonds om mensen die een hypotheek kunnen en willen betalen, maar niet door de bank bediend worden in hun woonwens, te helpen.
  • Het puntensysteem optrekken tot € 1000. Daarvoor moeten we in Den Haag zijn. Zo voorkom je dat een woning na de huidige libelalisatiegrens (€ 681) doorschiet naar huren boven de € 1000.
  • Doorgaan met de wijkaanpak.
  • Eén voor één regeling. Voor elke woning die door een corporatie wordt geliberaliseerd vervalt er een verkoopeenheid uit ‘Bouwen aan de stad II’ (BADS). Dit is een aanpassing BADSII als gevolg van de gewijzigde marktomstandigheden.
  • Maatwerk per buurt voor de verkopen van sociale huurwoningen.