Door Dennis Boutkan op 5 november 2017

Samen tegen de vercommercialisering van Amsterdam!

Wat een goede uitzending van Tegenlicht. De makers leggen feilloos bloot wat er gebeurt als je de markt zomaar zijn gang laat gaan, zoals dit college met VVD en D66 erin het liefste doet: de vercommercialisering van Amsterdam. En dat hoeft niet. Dat is een politieke, rechtse keuze. Wij kiezen ervoor de markt te beteugelen en het geluk van Amsterdam en Amsterdammers voorop te zetten. Gelukkig zijn er steeds meer Amsterdammers en Amsterdamse initiatieven die zich hier hard voor maken. Wij willen geen stad voor alleen maar vastgoedbeleggers en toeristen, maar juist een leefbare stad voor Amsterdammers.

We hebben een paar van die mooie initiatieven en onze eigen plannen op een rijtje gezet. Want dit is een onderwerp dat ons enorm aan het hart gaat.

Ondersteun de vele initiatieven die de stad leefbaar proberen te houden zoals:

Word donateur van Stichting De Goede Zaak
Stichting De Goede Zaak Amsterdam heeft door de petitie ‘reddewinkel’ en dankzij media aandacht de monocultuur en broodnodige diversificatie van het horeca- en winkelaanbod in Amsterdam als prioriteit op de agenda van de gemeente Amsterdam gezet. Hun motto ‘Voor een ijsje of een pizzapunt kom je niet naar Amsterdam’
Sluit je aan bij een van de acties van Faircity.
Fair City is een paraplu voor initiatieven, organisaties en personen die zich met allerlei stedelijke problemen in Amsterdam bezig houden: van (buurt)actiegroepen en huurdersverenigingen tot milieuclubs en studentenbewegingen, maar ook (organisaties van) daklozen en vluchtelingen.
Samen tegen de vercommercialisering van Amsterdam

Stop de uitverkoop van de stad! Afbeelding via FairCity.

Sociaal vastgoedbedrijf NV Zeedijk (Janny Alberts)
NV Zeedijk is een kleine, actieve organisatie in de wijk die panden in de Amsterdamse binnenstad koopt, waar nodig opknapt, verhuurt en beheert. NV Zeedijk werkt kleinschalig. Zelf zeggen ze dat ze aan sociaal beheer doen.
Heb je last van (illegale) vakantieverhuur in je buurt? Via Platform 1013 kun je verschillende kanalen vinden om overlast te melden. Hier vind je ook handige informatie om overlast direct bij de gemeente te melden.


Wat wij doen tegen de vercommercialisering van Amsterdam

Het is wat we noemen de paradox van de ideale stad. Amsterdam is geweldig. De meest gemengde, meest diverse stad op aarde. Met waanzinnige cultuur en prachtige gebouwen. De ideale stad. Maar daardoor is de druk op de stad enorm. Toeristen, investeerders en beleggers. Ze komen in steeds grotere getalen op op Amsterdam af.  Lees hier ons manifest: paradox van de ideale stad’  uit April 2016.

Want er is zoveel wat je kunt doen om onze stad een gemengde, vrije en sociale stad te houden. Bijvoorbeeld:

  • Zorg dat er overal genoeg betaalbare woningen zijn. Ook in de binnenstad. Stop met de verkoop van sociale huurwoningen en bouw extra voor ouderen, jongeren en gezinnen.
  • Leg vakantieverhuur zoals via AirBnB echt aan banden (en als dat niet lukt: stop er dan mee)
  • Waarom zou je de panden die van de gemeente zijn in de binnenstad verkopen. Gebruik die juist voor sociale en creatieve initiatieven of huisartsenposten, dus stop de verkoop van onze eigen vastgoedportefeuille
  • Er zijn genoeg toeristenwinkels in de binnenstad. Bescherm de kleine winkelier voor absurde huurverhogingen. Wij willen een einde aan de overvloed van ijs, nutella en toeristenwinkels.

We willen in de stad meer duurzame ondernemers met liefde voor de stad en geen roofondernemers die gaan voor de snelle winsten. Daarom komen we met maatregelen om toeristenwinkels en monocultuur tegen te gaan (branchering)

 #Sale 020

De stad lijkt soms in de uitverkoop. Buurtwinkels worden opgekocht, hele appartementenblokken ver-airbnb’d.. Op deze kaart houden we onder de noemer #sale020 al een tijd de vercommercialisering van Amsterdam bij.

Het is heel goed dat de makers van Tegenlicht en al die betrokken Amsterdammers met hart voor Amsterdam zich inzetten om te laten zien hoe Amsterdam er ook uit kan zien.

Marjolein Moorman, lijsttrekker PvdA Amsterdam

Dennis Boutkan, raadslid PvdA Amsterdam

Aflevering van Tegenlicht terugzien? Dat kan hier.

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan