Door op 21 januari 2014

PvdA-wethouder Gehrels haalt ruim 5000 banen in vier jaar naar Amsterdam

Ondanks de aanhoudende financiële malaise van de afgelopen jaren is het Amsterdam ook in 2013 weer gelukt om 115 nieuwe buitenlandse bedrijven aan te trekken. Dat is niet alleen goed voor de Amsterdamse economie, het betekent ook dat er ruim 1.700 nieuwe banen beschikbaar zijn gekomen voor Amsterdammers. Juist in tijden van crisis zijn die banen meer dan welkom.

De groei van buitenlandse bedrijven in de stad is mede te danken aan het succes van het ‘amsterdam inbusiness’-initiatief, dat in 2008 werd gestart door de Amsterdamse gemeente. De laatste vier jaar heeft deze aanpak onder leiding van PvdA-wethouder Gehrels van Economische Zaken, 479 nieuwe buitenlandse bedrijven naar de stad getrokken. In totaal zijn er dankzij het initiatief de afgelopen vier jaar ruim 5.000 nieuwe banen bij gekomen in de stad.

De PvdA Amsterdam is erg trots op het succes van deze aanpak. Niet alleen zorgen we op deze manier voor werkgelegenheid in de stad, we trekken ook veel hoogopgeleid talent naar de stad. Dankzij een agressief acquisitiebeleid kreeg Amsterdam er vorig jaar bijvoorbeeld 12 nieuwe biotechbedrijven bij, die op hun beurt weer zorgden voor meer dan 300 nieuwe banen voor hoogopgeleide Amsterdammers.

In sectoren zoals de biotech-industrie liggen kansen voor Amsterdam. Het is namelijk een branche met goede groeiperspectieven. Daarbij past de sector bij de ambities van de stad om een kenniseconomie op te bouwen die minder afhankelijk is van de zakelijke dienstverlening. Daarom is het belangrijk dat we ons blijven inzetten om onze stad zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor innovatieve investeerders.

Er lopen al gesprekken met acht bio­techbedrijven die interesse hebben om zich in de hoofdstad te vestigen. In april reist er bovendien een Amsterdamse delegatie af naar Boston om nog meer van dergelijke bedrijven warm te maken. De PvdA Amsterdam blijft zich dus inzetten voor de komst van nieuwe banen.