Door op 19 november 2013

PvdA: verhoog inkomensgrens sociale huursector

De Partij van de Arbeid wil de kans op het vinden van een huurwoning vergroten. Het aantal verhuizingen in de sociale huursector is momenteel historisch laag. Daarom stelt de PvdA in Den Haag voor de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen en het eenvoudiger te maken om woningen in de vrije sector te verhuren. De PvdA wil dat sociale huurwoningen de komende vijf jaar voor meer mensen toegankelijk worden. De partij pleit voor tijdelijke huurcontracten in de sociale sector voor inkomens tot 43.000 euro. De komende vijf jaar kan de stad dan werk maken van het vergroten van het aantal woningen voor de middeninkomens.

Er zijn een aantal oorzaken voor de stremming op de sociale huurmarkt. Europese regelgeving maakt het onmogelijk om woningen toe te wijzen aan inkomens tussen de 34.000 en 43.000 euro. Er worden daarnaast te weinig huurwoningen in de vrije huursector gebouwd door particuliere investeerders. Ook het krijgen van een hypotheek is voor velen steeds moeilijker geworden. Het gevolg is dat de doorstroming op de woningmarkt stokt. Sociale huurwoningen komen niet vrij, dus de wachtlijsten blijven groeien.

Om hier wat aan te doen dient de PvdA in Den Haag, samen met de ChristenUnie, vandaag het voorstel in tijdens een debat over de begroting van minister Stef Blok (VVD, Wonen en Rijksdienst). Het voorstel bevat de volgende maatregelen:

  • De Europese inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen wordt de komende vijf jaar verhoogd tot 43.000 euro.
  • Nieuwe huurwoningen die de komende vijf jaar in de vrije sector worden gebouwd, mogen altijd in de vrije sector verhuurd worden, ongeacht hun WOZ-waarde.
  • Starters met een inkomen boven de 34.000 euro en onder de 43.000 euro ontvangen een tijdelijk huurcontract van vijf jaar. Daarna wordt afhankelijk van het aanbod in de vrije sector en het inkomen van de huurder bepaald of deze nog recht heeft op een sociale huurwoning.

PvdA-raadslid Hans Weevers is er van overtuigd dat de maatregel de doorstroming van huurders in de sociale sector verbetert. “Op dit moment zijn huurhuizen in de sociale sector alleen toegankelijk voor mensen met een inkomen tot 34.229 euro,” stelt Weevers: “Mensen met inkomens net boven dit bedrag krijgen vaak geen (nieuw) huurcontract in de sociale sector en hebben door de hoge inkomenseisen van makelaars ook in de vrije sector te weinig kans op een woning.”

Het plan wakkert de bouw van huurwoningen in het middensegment aan. Dit wordt bereikt door investeerders uitgebreidere zekerheid te bieden. Nieuwe huurwoningen die de komende vijf jaar worden gebouwd kunnen worden verhuurd zonder de dreiging van regulering bij daling van de WOZ-waarde van hun bezit. Om het scheefwonen in de toekomst tegen te gaan zal er meer ruimte komen om te kunnen experimenteren met tijdelijke huurcontracten voor starters met een inkomen tussen de 34.000 en 43.000 euro, zoals dat nu in onder meer Amsterdam plaatsvindt. De woonbond heeft berekend dat acht van de tien gedupeerden van de huidige inkomensgrens geholpen zijn als de grens naar € 43.000,- verschuift. Daarmee zijn er meer kansen voor starters, jongeren en ZZP’ers om zich in stedelijke gebieden aan het begin van hun carrière te vestigen. Dat is essentieel voor de vitaliteit van steden en de kracht van de opkomende innovatieve stadseconomie.