PvdA Amsterdam op scholentour langs mbo
Op 14 maart ging PvdA Amsterdam op mbo-scholentour. Op één dag werd een bezoek gebracht aan drie verschillende instellingen door fractievoorzitter Marjolein Moorman, JS-voorzitter Caesar Bast en Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing. Ruim anderhalf jaar geleden introduceerde PvdA het mbo-verbeterplan. Tijdens de tour werd gekeken: ‘wat gaat er goed, wat kan er nog beter?’.
Gesprekken waren niet alleen met bestuurders maar juist ook met de docenten en de studenten; de ervaringsdeskundige en makers van het Amsterdamse mbo. Door langs te gaan bij de instellingen kon contact weer worden opgehaald en konden we met eigen ogen zien waar instellingen tegenaan liepen. De tour inspireerde ons om ons hard te blijven maken voor de beste mbo-scholen voor de Amsterdamse scholieren.
In totaal studeren er 34000 studenten aan de Amsterdamse mbo-instellingen. Dat gebeurt op allerlei verschillende niveaus, in verschillende lesvormen en op locaties verspreidt door de stad. Het laat goed zien hoe divers het mbo is en hoe goed het bij de stad past.
De mbo-tour begon bij de Amsterdamse Plus. Leerlingen die naar de Amsterdamse Plus School komen, zijn doorverwezen omdat ze door sociaal-emotionele of andere problemen in het reguliere onderwijs niet kunnen aarden. Tijdens het bezoek vertelde de directeur van de instelling, samen met de begeleiders en mentoren hoe zij bevlogen, met passie en veel geduld deze jongeren proberen een toekomst te bieden. Toch hebben ze niet altijd het gevoel vertrouwd te worden door de gemeente en gaat er veel energie in verantwoording zitten.
De tweede stop was een lunch met studenten en docenten van het Hout- en Meubileringscollege. Deze vakschool is sinds 1929 een kleinschalige, zelfstandige mbo-vakschool, die zich richt op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Studenten lieten weten enthousiast te zijn over de mogelijkheden die hun geboden wordt om zich te ontwikkelen. Veel studenten komen na de studie op een plek terecht die ze prettig vinden. Voor docenten is er veel ruimte om hun lessen te innoveren en cursussen te volgen. Dit past goed bij een sector waarin nieuwe technieken zich in rap tempo ontwikkelen.
De tour eindigde in het NEMO waar de ROC van Amsterdam een Techniek Experience day hielt om scholieren in aanraking te laten komen met de technieksector. Het ROC van Amsterdam is de grootste mbo-instelling van Amsterdam en heeft samen met het bedrijfsleven deze dag georganiseerd. Ook binnen de opleidingen worden samenwerking veel aangegaan. Zowel leerlingen van de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) als de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) bevinden zich zowel in de instelling als in het bedrijfsleven. Het ROC van Amsterdam is groot en haalt studenten uit de hele regio, met name uit Noord-Holland. Het ROCvA houdt de klassen klein waar de instroom groot is. Met de komst van het studenten-OV voor mbo-studenten verwachten ze nog meer studenten uit de regio naar Amsterdam te trekken.