4 augustus 2017

Sofyan blogt: Waarom een roze lerarennetwerk belangrijk is

Sofyan Mbarki

Je tijd op de middelbare school is misschien wel de meest vormende van je leven. Je wordt volwassen. Dat gaat gepaard met enorm veel onzekerheden en twijfels. Ga maar eens na: wie maakte zich niet druk om hoe hij overkwam, of je wel populair genoeg was en niet buiten de boot viel.

Elke jongere kent die moeilijke momenten. Voor jongeren die worstelen met hun geaardheid geldt dit nog veel vaker. Helaas is het nog lang niet normaal om uit de kast te komen op de middelbare school. Homo is misschien wel het meest populaire scheldwoord. En als je je zo druk maakt om buiten de boot te vallen, voelt het helaas te vaak niet veilig om te vertellen dat je ‘anders’ bent.

Als leraar en afdelingsleider zag ik die worsteling dagelijks. Van leerlingen, maar ook van leraren. Want ook docenten worstelen soms met hun seksualiteit. Hoe vertel je je klas dat hun juffrouw samenwoont met een andere vrouw en wat zullen de reacties daarop zijn?

Bij deze zaken is het superbelangrijk dat mensen zich gesteund voelen. Dat ze weten dat er anderen zijn die om hun geven en misschien wel met hetzelfde bijltje gehakt hebben. Dat er altijd iemand is die ze kunnen bellen of aanspreken.  Daarom heb ik het voorstel ingediend om een roze lerarennetwerk op te zetten op onze Amsterdamse scholen. Een netwerk van mensen die elkaar steun en tips geven. Zodat leraren en leerlingen zich niet alleen voelen. Dat dit soort netwerken succesvol zijn, bewijst de politie met hun prachtige Roze in Blauw.

Natuurlijk moeten we er naar streven dat leerlingen en leraren zich altijd vrij en veilig genoeg voelen om te zijn wie ze zijn. Want dat is nu nog te vaak niet het geval.  Daar helpt de Pride Amsterdam bij en hopelijk helpt daar ook het roze lerarennetwerk bij.

Sofyan Mbarki

Gemeenteraadslid PvdA