Blog Carolien de Heer: PvdA Amsterdam kiest voor balans in de Pijp

Door Carolien de Heer op 20 september 2018

Elf jaar lang woonde ik met veel plezier in de Pijp in Amsterdam. Maar ik moet bekennen dat ik ben weggegaan omdat ik het op een gegeven moment te druk en toeristisch vond. Toen na de groenteboer en de bakker op een gegeven moment ook mijn slager op de hoek plaats maakte voor de zoveelste dure koffietent, was voor mij de limiet bereikt. Ik verhuisde, met toch wel pijn in mijn hart, uit de Pijp naar Bos en Lommer. Toch heeft die prachtige Amsterdamse Pijp mij nooit losgelaten. Het heeft een speciaal plekje in mijn hart.

Gisteren hebben we in de gemeenteraad een bestemmingsplan* voor de Pijp aangenomen. Dit bestemmingsplan is op een aantal punten uniek. Zo wordt in dit bestemmingsplan voor het eerst buiten het centrum toeristenwinkels tegengegaan. Daarnaast wordt ook nieuwe horeca geweerd. Het oorspronkelijke bestemmingsplan gaf echter ook zogenoemde mengformules de mogelijkheid uit te breiden. Mengformules zijn winkels met horeca-activiteiten. Bijvoorbeeld een kledingzaak waar je ook koffie kunt drinken. Die mogelijkheid tot uitbreiding vond ik echter een minder goed idee.

We willen namelijk drukte en monocultuur tegengaan in de Pijp. Het risico is dat als winkels meer mogelijkheden krijgen om horeca-activiteiten te ontplooien, je een soort sluiproute creëert voor hetgeen je juist wilt tegengaan. Gister heb ik daarom het voorstel gedaan om voor de Pijp het stedelijk beleid aan te houden dat mengformules nog steeds mogelijk maakt, maar dan in kleinere vorm. Dit voorstel is met een ruime meerderheid aangenomen. Daarbij heb ik gelijk een voorstel gedaan om dit beleid eens goed te evalueren. Want hoe pakt het precies uit? Helpt het om winkels betere overlevingskansen te bieden of zorgt het voor sluiproutes voor monocultuur en drukte? Ook dat voorstel is aangenomen.

Heb jij naar aanleiding van deze blog nog vragen of suggesties voor mij? Stuur mij dan een mailtje of een berichtje op social media. Mijn gegevens kun je hieronder vinden.

* = Een bestemmingsplan is een door de gemeenteraad vastgesteld plan en bindend voorschrift. Hierbij wordt de bestemming van de in het plan begrepen grond aangegeven. Daarnaast geeft het bestemmingsplandoelen en voorschriften over het gebruik van de grond en de opstallen

Carolien de Heer

Carolien de Heer

Carolien de Heer is namens de PvdA stadsdeelbestuurder in Amsterdam-West. Ze tudeerde politiek- en sociaal culturele wetenschappen. In het verleden was zij onder meer politiek assistent van Jet Bussemaker en ruim zes jaar lang raadslid namens de PvdA Amsterdam in de gemeenteraad.

Meer over Carolien de Heer