Door Dennis Boutkan op 24 januari 2019

Er komt een rem op ATM’s in het centrum, want de balans moet terug

Als PvdA strijden wij al jaren voor een goede balans in Amsterdam tussen leefbaarheid en veiligheid voor bewoners en aantrekkelijkheid voor bezoekers. De PvdA Amsterdam is van mening dat die balans de afgelopen jaren zoek is geraakt in het nadeel van de bewoners. Daarom zijn wij blij met veel maatregelen uit het huidige coalitie-akkoord die de doorgeslagen toeristenmarkt bijsturen of aan banden leggen. En soms zit dat ook in de kleinere dingen die staan voor iets groters; het gevoel dat de stad soms uit handen wordt gegeven aan bedrijven die niet het beste voor hebben met de stad.

Eén van de gevolgen van de doorgeslagen toeristenmarkt, is de wildgroei aan ongewenste ATM-pinautomaten van het Amerikaanse bedrijf Euronet in het centrum van Amsterdam. Door deze groei van pinautomaten komt er opeens meer cash geld in omloop. Dat is risicovol, want cash geld verhoogt de kans op zakkenrollen, overvallen en plofkraken. Ook is er op deze pinautomaten geen goed toezicht, wat het risico op witwassen doet toenemen. Bovendien is de PvdA Amsterdam van mening dat deze ATM’s in combinatie met verlichte uithangborden niet passen in het straatbeeld van ons historische centrum.

En wat ik altijd vervelend heb gevonden is dat Euronet zich als partij steeds agressiever begon te gedragen: ze nemen het hele proces van vergunningaanvraag tot exploitatie uit handen. Niet voor niets tekenden winkeliers en een woningcorporatie bezwaar aan bij een recente plaatsing.

Op 24 januari 2017 stelde ik gesteund door ondernemers, woningcorporaties en bewoners voor het eerst schriftelijke vragen over de in mijn ogen ongewenste ATM’s. Vandaag, precies twee jaar later, bericht De Telegraaf (zie foto) uitgebreid over de stop die de gemeente zet op de groei van de ATM’s. De pinautomaten zijn volgens de gemeente ‘in strijd met het bestemmingsplan ‘Winkeldiversiteit Centrum’. Dat betekent dat de gemeente het ziet als een voorziening voor toeristen en uitbreiding mag dus niet zomaar in flinke delen van het Centrum. Ook heeft burgemeester Halsema mij eerder verzekerd dat ze de ATM’s ook meeneemt bij haar ondermijningsaanpak.

Ik ben ontzettend blij met dit nieuws. Dit nieuws motiveert mij ook om door te gaan met de strijd voor meer balans in de stad tussen bewoners en bezoekers. De komende tijd zal ik mij op dit gebied onder andere focussen op de gidsen met grote groepen, een hogere toeristenbelasting, betere handhaving en de impact van zeeschepen op de luchtkwaliteit.

En op mijn voorstel gaat het college een aantal scenario’s uitwerken hoe de stad er bij ligt in 2025 als de groei van bezoekers in hetzelfde tempo doorzet als de laatste vijf jaar. Met deze scenario’s kunnen we betere besluiten nemen om de stad leefbaar te houden!

Heeft u hier vragen of suggesties over? Stuur mij dan een mailtje op d.boutkan@amsterdam.nl en volg mij op Twitter via @dennisboutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan