Door op 18 december 2013

‘Organiseer jeugdzorg dichtbij én behoud specialisten’

Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Gisteren wees kinderombudsman Marc Dullaert in het TV-programma “Altijd Wat ” zowel op de kansen als op de kwetsbaarheden van deze verandering.  Hij steunt het zo vroeg mogelijk hulp bieden aan kwetsbare gezinnen, maar waarschuwt om niet tegelijkertijd de gespecialiseerde zorg af te breken voor kinderen en jongeren met ernstige psychische problematiek. Dit kan leiden tot toename van agressie, psychiatrische problemen en uitval op latere leeftijd.

De Pvda Amsterdam heeft in het verkiezingsprogramma “Amsterdammers maken de stad” juist beide aspecten waar Dullaert op wijst bijeengebracht en als speerpunt van het jeugdzorg-beleid gemaakt: doorgaan met het programma Om het Kind zodat vroeg eenvoudige en brede hulp wordt geboden aan gezinnen . Maar daarnaast te garanderen dat gespecialiseerde zorg beschikbaar en toegankelijk blijft, met aandacht voor de privacy van kinderen en jongeren en het beroepsgeheim van de hulpverlener.

Doorbouwen Om het Kind!

We gaan voortbouwen op Om het Kind!, het nieuwe stelsel voor de jeugdzorg dat is ontwikkeld door Pieter Hilhorst. Een gezin krijgt één gezinsmanager in plaats van meerdere hulpverleners. We gaan kleine problemen klein houden, en investeren in eigen kracht conferenties. We willen dat de wachtlijsten in de jeugdzorg definitief tot het verleden gaan behoren. We willen dat er meer pleeggezinnen bijkomen, liefst in het eigen netwerk van het kind.

Goede geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd

Amsterdam wordt vanaf 2015 verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg van de jeugd. Daarom willen wij in de hele jeugdzorg meer aandacht voor het snel signaleren van psychiatrische problematiek en LVB (licht verstandelijke beperking). Waar nodig verwijzen we voor diagnostiek en behandeling naar gespecialiseerde kinder- en jeugdpsychologen en –psychiaters. De privacy van de jongere en het medisch beroepsgeheim van de hulpverlener ten opzichte van de gemeente moeten goed gewaarborgd worden.

Op deze politieke visie ben ik trots en aan het schrijven daarvan heb ik een bescheiden steentje bijgedragen. Ik heb goed vertrouwen dat we daarmee de jeugdzorg in de stad goed verder vorm kunnen gaan geven en de gezinnen, kinderen en jongeren om wie het gaat kunnen ondersteunen en veiligheid kunnen bieden.

Cobie Groenendijk is kandidaat-raadslid voor de PvdA en werkzaam als (kinder- en jeugd)psychiater