Door op 11 november 2013

Op netwerkbezoek bij PvdA-Kamerlid Mei Li Vos: Hinde (26) vertelt

Op initiatief van de PvdA zetten leden hun netwerk in om jongeren die op zoek zijn naar een baan en talentvolle jonge ondernemers verder te helpen. Ali (21) rondde de opleiding instalatietechniek af maar zit l een jaar zonder werk. Natacha (26) heeft problemen met het vinden van een baan omdat haar opleiding bij veel werkgevers onbekend is. Een bezoek aan PvdA-Kamerlid Mei Li Vos in Den Haag leverde zinvolle connecties op. Startende freelancer Hinde Haest (26) doet verslag.

‘In gesprek gaan met Mei li Vos was voor mij als startend ondernemer een buitenkans. Met haar netwerk en kennis op het gebied van ondernemerschap, en mijn ervaring als jonge zelfstandige in crisistijd kwam op het Binnenhof een interessante dialoog van de grond.’

‘Cum Laude afgestudeerd, met twee Londense masters op zak en veel werkervaring stelde ik mijzelf altijd voor als iemand die moeiteloos een vaste baan zou krijgen. Al snel merkte ik dat het in deze tijd van bezuinigingen makkelijker is mijn ervaring als onderzoeker, journalist en redacteur in de culturele sector op freelancebasis in te zetten. Daarom ben ik onder mijn eigen naam een eenmanszaak begonnen. Met een aantal uitdagende opdrachten achter de rug (voor onder andere De Groene Amsterdammer, de Rijksakademie, Metropolis M en het Rijksmuseum), weet ik dat dit is waar mijn passie en talent liggen.

Maar als startend ondernemer loop ik ook tegen een aantal problemen aan. In crisistijd is het bijvoorbeeld niet makkelijk om een netwerk van vaste opdrachtgevers te cultiveren. Hoewel een aantal opdrachtgevers in de culturele sector geen last hebben van de crisis, kampt het merendeel met bezuinigingen, ontslagen of de angst daarvoor. Zelfstandigen zoals ik profiteren deels van het gat dat door bezuinigingen wordt geslagen, zij het niet structureel. Het aantal opdrachten fluctueert, en met name in de culturele sector dwingen concurrentie en geldgebrek veel starters in een ongunstige onderhandelingspositie.Hoewel een bepaalde mate van onzekerheid inherent is aan het ondernemerschap, is het voor de groeiende groep freelancers een uitdaging vorm te geven aan hun wankele rol als ‘vangnet’ van bedrijven in crisistijd.

Het advies van Mei Li: kom in contact met andere ondernemers in hetzelfde vakgebied en kijk hoe zij het doen, of sluit je aan bij een groep georganiseerde freelancers. Zie ze niet als concurrenten, maar als collega’s; de opdrachten die niet in hun straatje liggen passen wellicht bij jouw profiel, en vice versa. Ook pleit Mei Li voor prijsafspraken tussen freelancers, ondanks mogelijke kartelvorming; zonder afspraken is het te onzeker. Met een blik of mijn CV voegt ze de daad bij het woord en belt een vriendin die als zelfstandige schrijft voor internationale musea. Volgende week kan ik met haar in gesprek.’