Door op 22 januari 2014

Neem schoonmakers gemeente weer in dienst van de gemeente

De gemeente Amsterdam moet schoonmaken weer in eigen beheer nemen. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad. De fracties van de PvdA, GroenLinks en SP dienden gisteren een initiatiefvoorstel in. Als het voorstel wordt aangenomen, gaat er een figuurlijke bezem door het huidige schoonmaakbeleid. Enkele jaren geleden besloot het stadsbestuur de schoonmaak aan te besteden en te laten uitvoeren door een commercieel bedrijf.

PvdA-raadslid Emre Ünver is blij met dit initiatief. Het uitbesteden van de schoonmaak aan externe bedrijven blijkt namelijk niet of nauwelijks de door hen beloofde resultaten te hebben. Bovendien moeten werknemers in de schoonmaakbranche vaak onder slechte arbeidsomstandigheden hun werk doen. De werkdruk is zeer hoog en de salarissen laag. Ook de verlof- en vakantieregelingen zijn meestal niet goed geregeld. Ünver vindt het tijd voor meer waardering van de schoonmakers: “Voor fatsoenlijk werk hoor je fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te krijgen”.

Door als gemeente zelf de schoonmaak te regelen kunnen dit soort misstanden in de toekomst voorkomen worden. Dat betekent dat de doorschoten werkdruk voor schoonmakers omlaag kan waardoor de kwaliteit van het werk verbeterd kan worden. Niet alleen voor de arbeidsomstandigheden van schoonmakers is dit besluit een verbetering, volgens Ünver is het ook een manier voor de gemeente om de kosten te drukken: “Als je een extern bedrijf inhuurt, betaalt dat bedrijf nog 21% BTW op het uurloon. Dat is onnodige geldverspilling, geld wat nu niet bij de schoonmakers terecht komt en wat we in Amsterdam wel beter kunnen besteden”.

Uit een peiling van het Parool blijkt bovendien dat ook een overgrote meerderheid van de Amsterdammers het voorstel van PvdA, GroenLinks en SP steunt. Zo’n 72% zegt het een “heel goed idee” te vinden om als gemeente zelf weer te gaan schoonmaken.

 

afbeelding van: flickr.com