29 juli 2013

Marcella zoekt baan: ‘Het heeft geen zin langs uitzendbureaus te gaan’

Ze zijn jong, hebben een goed diploma en kunnen toch geen baan vinden.  Wethouders en raadsleden van de PvdA Amsterdam volgen de hele zomer werkloze jongeren. Hoe verloopt hun zoektocht, waar lopen ze tegenaan?

De 25-jarige Marcella moest na een tijd solliciteren helaas weer noodgedwongen terug bij haar ouders intrekken. Waar loopt ze allemaal tegenaan? PvdA-raadslid in Noord,  Saira Mohammad spreekt haar over de ervaring van zes maanden vruchteloos solliciteren.. 

Ik heb met Marcella afgesproken op het NDSM terrein waar braakliggend industriegebied plaats heeft gemaakt voor hippe en creatieve ondernemingen. Marcella is een vrolijk gestemde, frisse meid van 25 jaar met een master Internationale Betrekkingen op zak. Ze zag een mooie toekomst voor zich in Amsterdam:  een baan bij een ngo en een eigen appartement. Zo heeft het helaas niet mogen zijn. Ze woont noodgedwongen weer bij haar ouders in Haarlem en leeft van haar bijbaan bij de Bijenkorf.

Ze is sinds januari op zoek naar een “echte” baan, maar het lukt niet om iets te vinden. Inmiddels heeft ze zeker 20 brieven geschreven, maar nog nooit heeft dit geleid tot een gesprek. Wel tot een stapel afwijzingen, vaak met de mededeling dat zij onvoldoende werkervaring heeft en één van de honderden sollicitanten is.

Na haar studie heeft ze zeven maanden stage gelopen om werkervaring op te doen. Dat heeft haar meer zelfvertrouwen gegeven. Ze is overigens gestopt met al die brieven schrijven. Marcella vertelt: “Langs uitzendbureaus gaan heeft weinig zin. De intercedentes willen pas een oriëntatiegesprek voeren als er een passende vacature is. Anders niet. Zij kunnen de grote toevlucht van alle werkzoekenden amper aan en gaan zeer selectief te werk. Daarbij zijn mensen met werkervaring eenvoudiger te plaatsen dan een starter, zoals ik.”

Het liefst wil Marcella werken bij een ngo, maar ze is niet langer selectief. Een baan die niets met haar opleidingsachtergrond te maken heeft, maar die in haar onderhoud kan voorzien, behoort ook tot de mogelijkheden.

Marcella probeert momenteel vooral via haar netwerk te solliciteren en gebruikt hiervoor o.a. Facebook. Ze is door een vriendin voorgesteld bij een organisatie die ondernemende vrouwen helpt bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Het eerste gesprek is achter de rug en een tweede staat gepland. Ze is nu eens niet een van de vele kandidaten, dus ze heeft goede hoop.

Ik heb ook goede hoop voor Marcella, maar ik word eveneens bevestigd in mijn vermoedens. Als het mensen zoals Marcella al niet lukt om aan werk te komen dan is het probleem jeugdwerkloosheid niet alleen te verhelpen met een sollicitatietraining, kledingadvies of onbetaalde werkervaringsplaats. Er zijn simpelweg te weinig banen. Om ook jongeren zoals haar een kans te geven zou het bestaande werk eerlijker verdeeld kunnen worden. Stoppen dus met die desastreuze bezuinigingsmaatregelen waardoor nog meer banen worden geschrapt. Beginnen met het creëren van banen. Wat mij betreft ten koste van het huishoudboekje.

Even voorstellen:
Naam: Marcella van Beusekom
Leeftijd:  25
Afgeronde opleiding: WO Internationale Betrekkingen
Op zoek sinds:  januari 2013
Zoekt naar:  ngo, non-profitorganisatie of een baan bij een overheidsinstelling.
Lijfspreuk:  Vertrouw altijd in jezelf!

Heb je vragen, tips of opmerkingen? Mail naar [email protected]