Door op 25 mei 2013

Maak van obesitas niet de nieuwe maatschappelijke scheidslijn

Obesitas dreigt een armoedeziekte te worden. 25% van de Amsterdamse kinderen is te zwaar; 25% van de Amsterdamse kinderen groeit op in armoede.  Dat is geen toeval. Naast arm versus rijk dreigt een nieuwe maatschappelijke scheidslijn te ontstaan: dik versus dun.

De kansen op een lang, gezond en maatschappelijk succesvol leven worden bepaald in de eerste kinderjaren. Sinds ruim een jaar is er eindelijk serieuze aandacht voor het obesitasprobleem.

Wethouder Van de Burg presenteerde deze week met veel tamtam een nieuw obesitasplan. Het lijkt alsof hij nu pas echt van start gaat met zijn beleid.  Maar volgens mij voeren we al een jaar lang een discussie over obesitas, en zijn er prachtige maatschappelijk initiatieven genomen met kookcafés, voedingslessen, en gezonde (maar dure) snackkarren en ondernemers die hun verantwoordelijkheid nemen.

Ook de gemeenteraad heeft zijn verantwoordelijkheid genomen: op mijn voorstel hebben we een miljoen euro vrijgemaakt voor het jeugdsportfonds waardoor 5000 kinderen die leven in armoede een jaar lang gratis kunnen sporten.

Het is tijd om hele buurten en wijken structureel gezond te maken door met oplossingen te komen die doorwerken. We hebben genoeg gepraat. Het is tijd om te doen.  Dat lukt alleen als de wethouder de wijken intrekt en samen met ouders, jongeren, ondernemers, winkeliers, scholen en artsen buurten structureel gezonder weet te krijgen .

De gemeente Amsterdam heeft al lang zo’n project: JOGG, Jongeren op een Gezond Gewicht. En dat is nou juist een project waar we nog maar heel weinig van  hebben gezien.  Laten we er samen voor zorgen dat uw ideeën verder komen dan enkel het papier. We zijn het aan de jongste Amsterdamse generatie verplicht het tij te keren.

Maarten Poorter is raadslid voor de PvdA.