Maak stadslandbouw helder en gemakkelijk
Beginnen met stadslandbouw in Amsterdam is lastiger dan zou moeten. Je hebt te maken met het stadsdeel, het grondbedrijf van de gemeente (OGA), de bestemmingsplannen en contracten die het stadsdeel heeft afgesloten met de aannemer die de grond oplevert. Vier ondernemers in Amsterdam Nieuw-West lopen daardoor tegen problemen op die niet nodig zouden moeten zijn. Het Parool besteedde op vrijdag 28 december aandacht aan deze zaak, waar ik me namens de PvdA Amsterdam al langer mee bezighoud.
De bureaucratische werkelijkheid dreigt in dit geval de echte wereld te overschaduwen. Zo leiden lange besluitvormingsprocedures ertoe één van de ondernemers pas in juni kan beginnen met zijn moestuin. Maar de natuur laat zich niet sturen door de gemeente Amsterdam. Dus als de groenten niet in maart worden gezaaid is er in 2012 helemaal geen moestuin.
Bovendien wordt op dit moment voor akkergrond, grond voor fruitbomen en grasland allemaal dezelfde prijs gerekend. Dat is iets wat in agrarische gemeente niet zou voorkomen: weideland is goedkoper dan akkerland en bollenland. Daar moet je dus rekening mee houden als je wilt dat ondernemers gaan boeren in Amsterdam.
Die ondernemers in de Tuinen van West moeten dit jaar aan de slag kunnen, en de initiatiefnemer van de moestuin moet in maart kunnen gaan zaaien. In het vervolg moeten de stadsdelen en de gemeente zich eerst goed verdiepen in het agrarische bedrijf. Ga eens lang bij de gemeente Wieringermeer of Dronten en laat je eens voorlichten over redelijke prijzen voor verschillende agrarische activiteiten.
Kijk dan met wat voor ondernemers je te maken hebt in Amsterdam en stel dan de prijs en traject vast. Anders wordt stadslandbouw in Amsterdam landbouw zonder particulier initiatief en dat is op termijn niet duurzaam.
Rik Winsemius was fractievoorzitter in stadsdeel de Baarsjes en werkte als fractieassistent van de fractievoorzitter van de PvdA-fractie gemeenteraad Amsterdam.