Door op 13 februari 2014

Legaal woningdelen eindelijk mogelijk

Op initiatief van Michiel Mulder van de PvdA Amsterdam is gisteren een motie aangenomen om de woningbouwproductie aan te jagen. De Amsterdamse woningmarkt zit volledig op slot en om dat tegen te gaan moet er gebouwd worden in de stad. Het voorstel maakt het bouwen van een eigen huis nu ook mogelijk voor mensen met een modaal inkomen.

In het voorstel van Mulder worden kavels met lage grondprijzen geselecteerd. Verder wordt er een catalogus met goedkope aannemers samengesteld en zal de gemeente startersleningen aanbieden. Dit alles om de kosten te drukken en mensen te stimuleren een eigen woning te bouwen. Raadslid Mulder: “Met modaal inkomen verdien je 34.000 euro en kun je 140.000 lenen bij de bank. Maar met de starterslening is dat 170.000. Er zijn bouwers die voor 100.000 euro een huis kunnen bouwen en er zijn plekken in Amsterdam waar de grondprijs 40.000 euro bedraagt. Als we dat allemaal combineren ben je voor zo’n betaalbare eengezinswoning aan maandlasten zelfs minder kwijt dan voor een sociale huurwoning!”

Een tweede motie is eveneens aangenomen, waarin vastgesteld is dat er middeldure huurwoningen buiten de ring worden gebouwd. Verder is besloten dat we iets gaan doen aan de hoge inkomenseisen die beleggers stellen voor deze woningen. Mulder: “Aan wie komen de middeldure huurwoningen uiteindelijk toe? Is dat wel de doelgroep met een modaal of net boven modaal inkomen die wij voor ogen hebben? In het huidige regime zijn daarvoor te weinig waarborgen, sterker, beleggers stellen soms hoge inkomenseisen! De PvdA vindt echt dat de gemeente daar wat aan moet doen en daarom is dit voorstel van cruciaal belang.”

Lees meer (en de volledige motie) op: http://michielmulder.wordpress.com/2014/02/12/we-gaan-bouwen/