Keti Koti moet een Algemeen Erkende Feestdag worden
Keti Koti – de dag waarop het slavernijverleden herdenken en de afschaffing ervan vieren – moet een Algemeen Erkende Feestdag worden, vindt de PvdA Amsterdam. Ons raadslid Nenita La Rose dient hierover vandaag een initiatiefvoorstel in dat door een meerderheid van een Amsterdamse gemeenteraad gesteund wordt. “Keti Koti moet een dag worden van solidariteit. Een dag waarop we gezamenlijk het verleden erkennen en de gelijkwaardige toekomst vieren,” aldus La Rose.
Bekijk hier het artikel van Het Parool over dit initiatiefvoorstel van Nenita La Rose
Het voorstel dat ingediend wordt door La Rose vraagt het college van b & w in Amsterdam om zich aan te sluiten bij de maatschappelijke beweging die bij de nationale regering vraagt om van 1 juli een Erkende Nationale Feestdag te maken. Daarnaast wil La Rose dat het college met ondernemingsraden, vakbonden en andere vertegenwoordigers van ambtenaren in gesprek gaat en opties onderzoekt hoe 1 juli als vrije dag, verplicht of niet, vormgegeven kan worden.
“Een dag waarop we gezamenlijk het verleden erkennen en de gelijkwaardige toekomst vieren”
Het idee van La Rose komt in een periode waarin ze een maatschappelijke verschuiving ziet plaatsvinden: “Meer en meer wordt het probleem van racisme en discriminatie in Nederland erkend. Ook onze Minister – President geeft nu toe dat Nederland hier “systemische problemen” mee heeft. De tijd is daarom rijp voor de volgende stap. Ik wil dat de viering van de afschaffing van de slavernij – het meest onmenselijke dat racisme heeft veroorzaakt en waarvan we vandaag de dag nog steeds de gevolgen voelen in onze maatschappij – iets van ons allemaal wordt. Het dient verankerd te worden in ons collectieve maatschappelijke besef.”
“Ik wil dat de viering van de afschaffing van de slavernij iets van ons allemaal wordt”
De oproep vanuit de Amsterdamse raad om van 1 juli een erkende feestdag te maken, wordt volgens La Rose ook breed gedragen in de stad: “Er broeit iets in de samenleving. De beweging die erkenning en gelijkwaardigheid eist, is de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt en nog nooit zo sterk geweest,” aldus La Rose. Volgens haar vraagt deze beweging niet alleen om praten, maar ook om handelen van de politiek: “2020 wordt wat mij betreft het jaar van bewustzijn, bezinning én politieke actie. Te beginnen in Amsterdam ”
Op woensdag 1 juli sprak de Amsterdamse gemeenteraad over de onderwerpen racisme en discriminatie. Bekijk hier de inbreng van Nenita La Rose terug.