“Jongeren worden te vaak aan hun lot overgelaten”
“Iedereen ziet het probleem, bijna 15.000 jongeren in Amsterdam zijn werkloos, maar partijen beconcurreren elkaar met ideeën en oplossingen. Het zou goed zijn als ze in Amsterdam samen met plannen komen voor de lange termijn.” Dit zegt Anne de Rooij, voorzitter van de Jonge Socialisten in Amsterdam.
“Een vlakke discussie”, zo noemt de voorzitter het debat rond jeugdwerkloosheid op dit moment. “Het is goed dat er zoveel aandacht is voor het probleem maar ik hoor weinig plannen die duurzaam zijn. Snelle projecten die een aantal werkloze jongeren aan een baan helpen zijn goed, maar bieden geen oplossing voor de lange termijn.”
Extra stages ziet Anne als laatste redmiddel voor het tegengaan van jeugdwerkloosheid. “Iets is beter dan niets, maar in een stage heb je geen zekerheid. Daarnaast moet je bijna op je knieën liggen van dankbaarheid als je er iets voor krijgt, terwijl je met een diploma gewoon alle kennis in huis hebt voor een betaalde baan.”
Wat kan de gemeente Amsterdam dan doen? “Op dit moment worden mensen die net klaar zijn met hun opleiding een beetje aan hun lot over gelaten, wij pleiten voor een traject waarbij jongeren in een vroeg stadium worden verbonden aan werkgevers. Een voorbeeld van zo’n traject hoorde ze bij een conferentie over jeugdwerkloosheid van de Duitse jonge sociaaldemocraten. “Hier spraken we met jongeren uit verschillende Europese landen. In Duitsland worden leerlingen al tijdens hun opleiding gekoppeld aan een bedrijf of organisatie, zodat ze doorgroeimogelijkheden hebben. Dit werkt goed en geeft zekerheid.”
De voorzitter van de Jonge Socialisten Amsterdam is wel blij dat de PvdA Amsterdam zich hard maakt tegen jeugdwerkloosheid. “Ik vind dit het goed dat wethouders en raadsleden werkloze jongeren ook echt benaderen. Dat zie ik andere partijen nog niet zo snel doen. Het zou mooi zijn als de PvdA Amsterdam met dit initiatief inzicht krijgt in de problematiek en ook echt komt met duurzame oplossingen.”
In de landelijke politiek is Anne teleurgesteld. “Het kabinet heeft oogkleppen op en doet er alles aan om jongeren snel af te laten studeren. Doorstuderen heeft een prijskaartje en een bestuursfunctie waarbij je een unieke ervaring op kan doen is ook niet aantrekkelijk meer.” Ook over de rol van de PvdA in Den Haag is ze niet te spreken: “Ik kan die koers niet begrijpen, bij de laatste bezuinigingen liep de werkloosheid alleen maar op. Als we niet snel in de economie investeren zal er ook geen structurele oplossing komen tegen de steeds maar oplopende jeugdwerkloosheid. Ik hoop dat mensen in onze stad zien dat de PvdA in Amsterdam dit probleem hoog op de agenda heeft staan.”