Door op 27 november 2013

Is een referendum te koop?

Het referendum over de nieuwe erfpachtplannen van de gemeente lijkt er te komen. De Stichting Erfpachtbelangen Amsterdam (SEBA) heeft daarvoor vandaag de benodigde handtekeningen ingediend.

Uit onderzoek van de PvdA en GroenLinks blijkt echter dat SEBA hiervoor een commercieel bedrijf heeft ingehuurd om bij de pont en supermarkten handtekeningen op straat te werven. Amsterdammers zijn hierbij foutief geïnformeerd.

Zo wordt gesteld dat huurders straks hun huis worden ‘uitgekickt’ en dat mensen straks al hun winst bij de verkoop van hun huis aan de gemeente moeten afdragen.

Zowel bij de pont  als bij een Albert Heijn werden geluidsopnames gemaakt van ingehuurde studenten die namens SEBA om handtekeningen vroegen. Lees hier het transcript.

De PvdA is voorstander van het referendum als instrument. Nu heeft het er echter alle schijn van dat de SEBA met een grote zak geld een referendum heeft ‘gekocht’, waarbij Amsterdammers zijn voorgelogen. Zo krijg je Amerikaanse toestanden waarbij Super Pacspolitieke invloed kopen.

De PvdA zal daarom in de gemeenteraad vragen over deze gang van zaken stellen.