Door Marjolein Moorman op 10 december 2013

‘In Zuidoost gaan toch geen kinderen naar het gymnasium’

Om mij voor te bereiden op het raadslidmaatschap sprak ik begin 2010 met een oud-wethouder onderwijs. Hij vertelde mij dat ik er voor moest waken om dingen die niet normaal zijn normaal te gaan vinden. Hij illustreerde dat met een verhaal over een basisschool in Zuidoost waar nog nooit een leerling naar het VWO was gegaan. Toen zijn ambtenaren polshoogte gingen nemen, bleek dat de school ook helemaal geen lesmateriaal in huis had ter voorbereiding van het VWO. Er ging immers nooit een leerling naar het VWO.

Ongeveer een jaar later sprak ik met de directeur van een categoraal Gymnasium in het centrum van Amsterdam. Ik vroeg hem wat hij deed om de diversiteit op zijn school te bevorderen. Hij verspreidde overal folders in de stad, vertelde hij trots. “Ook in Zuidoost?”, vroeg ik hem. “Niet nodig”, antwoordde hij zonder omhaal. “In Zuidoost gaat nooit een kind naar het gymnasium.”

Vorige week kwam de nieuwe kwaliteitswijzer Basisonderwijs uit. Hieruit blijkt dat Zuidoost geen enkele zwakke school meer kent. Wat een winst voor de 144 leerlingen van basisschool Mobiel en de overige 10.000 kinderen van Zuidoost. En wat een winst voor alle andere kinderen in de stad. Want niet alleen in Zuid0ost is het aantal zwakke scholen teruggedrongen, maar in alle stadsdelen. Van 44 in 2009 tot 4 nu.

Dit resultaat is voor een heel groot deel te danken aan de kwaliteitsaanpak basisonderwijs die vier jaar geleden werd ingezet door Lodewijk Asscher en nu met verve wordt voortgezet door Pieter Hilhorst.

De resultaten van de kwaliteitsaanpak maken mij trots en blij. Niet alleen omdat zij een veel betere toekomst garanderen voor de 80.000 kinderen in onze stad. Niet alleen omdat de leerwinst op ‘zwarte’ scholen nog groter blijkt dan op ‘witte’ scholen. Niet alleen omdat het kinderen uit Zuidoost kansen biedt om naar een categoraal gymnasium te gaan, waar ook in de stad. Maar zeker ook omdat dit het beste bewijs is dat de cynici geen gelijk hebben. Dat we wel degelijk een verschil kunnen maken in deze stad. Als we maar graag genoeg willen. Niet wegkijken. Niet normaal gaan vinden wat niet normaal is. En erop af gaan.

Misschien wil de directeur van het categorale gymnasium in het centrum daar nog eens over nadenken.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman