Door op 9 september 2013

Ilias (20) krijgt sollicitatietips van wethouder Freek Ossel

Lees hoe wethouder Freek Ossel de twintigjarige Ilias ontmoet en hem waardevolle tips geeft.

‘Ilias is voor het project jeugdwerkloosheid van de PvdA Amsterdam bij mij op bezoek in de Stopera. Hij komt enthousiast en slim over. Hoe kan het dat zo’n energieke jongen geen baan heeft?

Aan zijn uitstraling ligt het in ieder geval niet, hij wekt een open en vrolijke indruk. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal. Ilias vertelt dat hij HAVO heeft gedaan maar niet heeft afgemaakt en bij een MBO opleiding werd hij afgewezen. Zodoende is hij al een paar maanden op zoek naar een baan. Hij heeft al behoorlijk wat brieven geschreven maar wordt telkens afgewezen. Waar het aan ligt? Wist hij het maar.

Dat Ilias niet stil zit is me al snel duidelijk. Hij geeft les op een sportschool en heeft diverse sollicitaties lopen. Als hij me vertelt dat hij nog die avond een sollicitatiegesprek heeft bij een horecazaak, stel ik voor om het gesprek te oefenen. Ik heb vroeger als coach gewerkt en weet dat sollicitatiegesprekken echt lastig kunnen zijn. Misschien kan ik hem helpen en komen we er samen achter wat er beter kan.

Ik haal hem op in de gang en we doen net alsof we elkaar voor het eerst tegenkomen. Ik kruip in de huid van de werkgever en stel hem vragen die hij misschien kan verwachten: “Waarom heb je voor dit bedrijf gekozen?” en “Waarom ben jij voor ons de geschikte kandidaat?.” Hij doet het aardig en geeft leuke antwoorden. Na het gesprek evalueren we het. Wat ging er goed, wat kan er beter? We stellen vast dat sommige antwoorden iets uitgebreider kunnen en besluiten het een tweede keer te oefenen. Ilias pakt de tips snel op. Hij legt deze keer goed uit waarom de baan iets voor hem is en antwoordt uitgebreider. Het gaat steeds beter!

Hopelijk heeft hij wat aan de tips gehad en gaat het gesprek goed. Ik ben benieuwd naar de uitkomst. Volgende keer hoor ik van hem hoe het is verlopen. Zou hij de baan krijgen?

Freek Ossel is een politicus voor de PvdA.