Door Marjolein Moorman op 12 maart 2014

Ik wil dat in Amsterdam iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen

Marjolein Moorman staat op plek 2 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Naast haar rol als fractievoorzitter is ze hoofddocent politieke communicatie aan de UvA. Marjolein kreeg in 2010 the next rolemodel award toebedeeld van het tijdschrift Lof.

“Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen. Daarom maak ik me sterk voor beter onderwijs, goede betaalbare woningen en meer werkgelegenheid. Zo zorgen we dat Amsterdam werkt.”

1. Wat maakt Amsterdam voor jou zo bijzonder?
Ik kan me nog goed het moment herinneren dat ik als twintiger in Amsterdam kwam wonen. Vanuit het Centraal Station fietste ik de stad in. Ik herinner me dat sterke gevoel van thuiskomen. De stad nam me op en maakte me sterker. In Amsterdam durf ik meer, kan meer, mag meer. Nog steeds word ik dagelijks betoverd door de schoonheid van de stad en de kracht van de Amsterdammers. Ik ben echt verliefd op Amsterdam.

2. Waarom wil je graag voor de PvdA de raad in?
De PvdA en Amsterdam zijn sterk met elkaar verbonden. Het sociaal-democratische ideaal van een rechtvaardige, sterke samenleving waar we naar elkaar omkijken en elkaar niet laten barsten, is zichtbaar in de straten van Amsterdam. Dat ontstaat niet vanzelf, maar is het gevolg van hard werken en niet wegkijken bij problemen. De PvdA maakt zich sterk voor goed onderwijs waardoor alle kinderen in Amsterdam een betere toekomst krijgen. De PvdA vecht voor een betaalbare woning voor iedereen, zodat Amsterdam een mix blijft van allemaal verschillende mensen. De PvdA spant zich in voor goed werk en de bestrijding van jeugdwerkloosheid, zodat iedereen een goed bestaan kan opbouwen. Ik ben heel trots dat ik voor de PvdA in de gemeenteraad mag zitten en onze idealen mag helpen verwezenlijken in Amsterdam.

3. Wat is voor jouw hét thema tijdens de verkiezingen 2014?

Ik maak me druk over de groter wordende kloof in Amsterdam. Door de crisis en marktontwikkelingen zie je dat problemen zoals armoede, schulden, slechte gezondheid, schooluitval en criminaliteit zich steeds meer clusteren. Dat zet ons ideaal van gelijke kansen, een ongedeelde stad en rechtvaardigheid onder druk. Ik wil me inzetten om de ongelijkheid in de stad te bestrijden door te zorgen voor goed werk, goed onderwijs en goede huisvesting. In een stad als Amsterdam mag de plek waar je wordt geboren nooit bepalend zijn voor je toekomstkansen.

4. Waarom moet de PvdA zo groot mogelijk worden?
Sterk en sociaal is niet voor niets de strijdleus van de PvdA. De PvdA zet zich al meer dan een eeuw in voor een sterke stad in het belang van al haar bewoners. Soms lijken die belangen te conflicteren. De groeiende populariteit van de stad zorgt bijvoorbeeld voor meer druk op de woningmarkt. Op zo’n moment is het belangrijk dat de PvdA sterk staat, want wij zullen er nooit voor kiezen om de stad te verkopen aan de hoogste bieder, zoals andere partijen dat willen. Wij geloven dat de stad juist sterk is, doordat iedereen hier kan wonen en zijn leven kan opbouwen, ongeacht je afkomst, opleiding of grootte van je portemonnee. Andere partijen kiezen voor sterk OF sociaal. Wij kiezen voor sterk EN sociaal.

5. Op welk resultaat van de PvdA ben je trots?

Er is veel om trots op te zijn wat betreft de resultaten van de sociaal-democraten in Amsterdam. Sommige zijn ver voor mijn tijd gerealiseerd, zoals de enorme bijdragen van mannen als Wibaut en Schaefer aan de sociale huisvesting in de stad. Een meer recent resultaat is de enorme verbetering van het onderwijs in de stad. Het is gelukt om in 5 jaar tijd het aantal slechte en zeer slechte scholen terug te brengen van 44 tot 4. Dat betekent beter onderwijs en dus betere toekomstkansen voor meer dan 10.000 kinderen in de stad. En het opvallende is dat wij officieel niet eens over de kwaliteit van onderwijs gaan in de stad, want dat is de bevoegdheid van de rijksoverheid. Lodewijk Asscher en Pieter Hilhorst hebben zich daar niets van aangetrokken en zijn gewoon aan de slag gegaan. Met dit resultaat. Dat is heel erg PvdA. Als er problemen zijn, kijken we niet weg maar gaan we erop af en doen we wat we kunnen. Dat maakt mij heel trots.

6. Wat moeten Amsterdammers over jou weten?

Toen ik kinderen kreeg, besefte ik me meer dan ooit dat de keuzes die we vandaag maken, bepalend zijn voor de stad die zij straks kennen. Ik wil me met alles wat ik in me heb, inzetten om ervoor te zorgen dat zij straks net zoveel van Amsterdam kunnen houden als ik doe.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman