Door Sofyan Mbarki op 16 december 2019

Het oplossen van de #onderwijscrisis begint bij mensen als Omar.

Vrijdag 13 december 2019.

Door: Sofyan Mbarki, fractievoorzitter PvdA Amsterdam

Gisteren aan het begin van de middag ging ik langs bij Ru Paré in Slotervaart waar deze week meer dan honderd kinderen worden opgevangen. Waarom? Omdat er deze week 16 scholen in Nieuw-West noodgedwongen een week de deuren gesloten houden vanwege het #Lerarentekort. Maar daar waar Nieuw-West over te weinig leraren beschikt, beschikt het gelukkig nog wel over genoeg  mensen met een groot hart.

“Daar waar Nieuw-West over te weinig leraren beschikt, beschikt het gelukkig nog wel over genoeg mensen met een groot hart.”

Ik vond het bijzonder om te zien hoeveel mensen in Ru Paré het gevoel hadden dat de kinderen wiens scholen gesloten zijn niet de dupe mogen worden van het #lerarentekort en met hen aan de slag gingen. De kinderen voetbalden, tekenden, keken films en ja, ze maakten ook weleens ruzie maar dat werd snel weer gesust. Eigenlijk misten ze maar één ding: hun eigen vertrouwde leraar.

Dat het schrijnend is dat juist in dit deel van Amsterdam het #lerarentekort het grootste is, werd mij nog maar eens bevestigd in mijn gesprek met Omar, één van de drijvende krachten achter deze week in Ru Paré. Hij vertelde mij over de (gedrags)problematiek van enkele kinderen daar, de armoede waarin ze verkeren en de stress daaromtrent thuis. Er waren zelfs enkele kinderen die zonder lunchpakketje in Ru Paré werden afgezet. Gelukkig voor hen werd dit opgelost door Omar en andere toppers bij Ru Paré die die kinderen (uit eigen zak) van een lunch voorzagen.

Maar het zijn juist deze kinderen – die vanuit thuis niet het geld hebben en de aandacht krijgen die ze nodig hebben – voor wie een goede leraar het verschil kan maken. Het is heel pijnlijk dat we op dit moment juist deze kinderen hier niet in kunnen voorzien.

“Maar het zijn juist deze kinderen – die vanuit thuis niet het geld hebben en de aandacht krijgen die ze nodig hebben – voor wie een goede leraar het verschil kan maken.”

De oorzaken van het #lerarentekort zijn bekend. Te lage salarissen, te weinig ondersteuning, te hoge werkdruk en te weinig huizen. Het #lerarentekort heeft zoveel oorzaken dat je geneigd bent er moedeloos van te worden omdat je niet weet waar je moet beginnen. We kijken naar de wethouder, naar Den Haag en naar de minister. En natuurlijk zijn zij ook heel belangrijk. Maar sinds gisteren weet ik bij wie we echt moeten beginnen: bij mensen als Omar. Mensen als Omar willen namelijk een fijn en zeker leven voor iedereen, dat er niemand achter blijft en dat we elkaar helpen als het nodig is. Wat dat ook mag kosten en hoe hard ze daarvoor ook moeten lopen. Als we die boodschap nou eens inprenten en verspreiden, gaan we samen deze #onderwijscrisis oplossen.

Ik ben hoopvol!

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, Lid van de Raad van Toezicht van het Regio College, Trainer/Adviseur onder andere in het onderwijs, tevens lid van de  Raad van Advies van de Politieacademie en voormalig teammanager op het Calvijn College. “Als geboren Amsterdammer zet ik mij in voor een stad waar iedereen

Meer over Sofyan Mbarki