Door op 8 maart 2016

Geef jongeren een tweede kans

Veel jongeren die ooit veroordeeld zijn hebben moeite met het vinden van een baan of een stage. Werknemers vragen steeds vaker naar een VOG, een Verklaring Omtrent Gedrag, die deze jongeren niet kunnen krijgen. De PvdA begrijpt best dat je als werknemer intuïtief kiest voor een medewerker zonder strafblad, maar tegelijkertijd mogen deze jongeren gestraft blijven worden voor een misstap in het verleden. Samen met D66 en GroenLinks heeft de partij het initiatief genomen tot een ambtswoninggesprek; een gesprek met alle betrokken partijen en personen in de ambtswoning.

PvdA-raadslid Dennis Boutkan: ‘Ik ben blij dat we nu met een breed gezelschap vol expertise over dit probleem kunnen gaan praten. Er liggen nog veel vragen waarvan ik hoop dat we die aan het eind van de avond kunnen beantwoorden. Vragen werkgevers bijvoorbeeld niet te snel naar een VOG-verklaring? Hoeveel voorspellende waarde heeft die verklaring voor het functioneren van hun toekomstig medewerker?’

Jongeren die geen stage kunnen lopen kun hun opleiding niet afronden. Jongeren die niet kunnen werken, kunnen geen normaal bestaan opbouwen. De PvdA is van mening dat we ervoor moeten zorgen dat deze jongeren een tweede kans krijgen. Boutkan: ‘Als we dit pad voor hen afsnijden, maken we de kans op terugval wel een stuk groter. Dat lijkt me niet de bedoeling’.