Door op 11 december 2012

Eindelijk beweging in huurplannen regeerakkoord

Het kabinet van VVD en PvdA lijkt bereid de slechte plannen voor de huurmarkt te heroverwegen. Dat blijkt uit berichtgeving over zowel de PvdA-fractie in de Tweede Kamer als een daaropvolgende brief van Woonminister Stef Blok (VVD). Dat volgt kort op ons verzet tegen dit deel van het regeerakkoord.

Bijna twee weken nadat de PvdA Amsterdam zich samen met andere grote steden tegen de huurplannen in het regeerakkoord van PvdA en VVD keerde, lijkt het kabinet te willen bewegen. Nog geen uur na een duidelijk signaal van PvdA-Kamerlid Monasch aan de regering gaf minister Blok aan bereid te zijn te kijken naar de problemen die opdoemen bij het invoeren van de regeringsplannen. Zo gaf hij aan nog eens te willen kijken naar de methodiek van huurhoogtebepaling door de WOZ-waarde.

De kern van het probleem: in het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet tot aan 2017 ongeveer €2 miljard weghaalt uit de kassen van de woningbouwcorporaties. Dit om te kunnen voldoen aan de €16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Om dat te kunnen betalen moeten de corporaties de huren kunnen verhogen. Maar huren zijn aan grenzen gebonden en dus wil het kabinet regelen dat de hoogte van de huren wordt gekoppeld aan de WOZ-waarde van die woning, en niet meer aan de woonpunten.

Mensen stad uitgejaagd
In een stad als Amsterdam, met de hoge woningprijzen en dito WOZ-waarde, kunnen de huren met name binnen de ring A10 snel oplopen. De bedoeling van de PvdA in het kabinet is scheefhuurders aanpakken. Maar ook mensen met een gemiddeld inkomen zien hun huren de komende jaren zo snel stijgen dat ze de stad zullen moeten verlaten. Want door de krapte op de huurwoningmarkt zullen er nauwelijks betaalbare huurwoningen in de stad zijn.

De kloof tussen arm en rijk wordt dieper en breder, en bovenop dit alles maakt de zware financiële aanslag van €2 miljard het woningcorporaties vrijwel onmogelijk nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. En omdat er geen nieuwe woningen worden gebouwd en ook renovaties en dergelijke worden uitgesteld, loopt de bouwsector rake klappen op.

Daarom ben ik blij dat de regering nu aangeeft de plannen nog eens te herbezien. Ik wacht de uitkomsten af.

Hans Weevers heeft in de periode 1996 tot 2008 de PvdA vertegenwoordigd als (duo)raadslid.