Dennis Boutkan blogt: discriminatie bij sollicitatie
Afgelopen week had ik een mooie ontmoeting met Fatima Hakiki, Khadija Majdoubi en Zohra Amankur. Drie Amsterdamse moeders die zich zorgen maken over discriminatie op de arbeidsmarkt. Ik ben onder de indruk van hun zorgen, want ik herken hun zorg. Op dit moment zijn Amsterdamse jongeren van niet-westerse herkomst twee keer vaker werkloos dan jongeren van autochtone afkomst. In een tijd dat jeugdwerkloosheid in Amsterdam op een recordhoogte van 24% staat, is het probleem voor deze groep alleen maar significanter.
Dit probleem ontstaat niet alleen door verschil in opleidingsniveau. Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeerde al in 2012 dat er sprake is van uitsluitingsmechanismen op de arbeidsmarkt. In de gemeenteraad heb ik gezegd dat elke Amsterdammer die bij een sollicitatie wordt afgewezen op basis van achternaam een schande is voor de stad.
Deze moeders willen terecht een goede toekomst voor hun kinderen. Daarom vraag ik aan het college B&W extra aandacht om het probleem van arbeidsmarkt discriminatie op te lossen. Dat kan de stad niet alleen, maar moeten we samen doen met Amsterdamse werkgevers. Ik heb het college gevraagd een meeting te organiseren tussen werkgevers en jongeren van migrantenorganisaties over arbeidsmarkt discriminatie. De acties van het College B&W kunnen mij niet snel genoeg gaan.
De moeders gaan binnenkort in gesprek met het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Zodat ze hun ‘achterban’ kunnen vertellen en informeren over het belang van het melden van discriminatie.
En Amsterdam zal als grote werkgever het goede voorbeeld moeten geven met een goed diversiteitsbeleid. Dat gaat nu niet goed en moet beter. Streefcijfers worden niet gehaald waardoor de organisatie onvoldoende een afspiegeling is van haar inwoners. Hier heb ik schriftelijke vragen over gesteld en binnenkort gaan we hier op mijn verzoek over debatteren in de raadscommissie.
Het college komt het 1e kwartaal van 2015 met verdere invulling van de arbeidsmarktdiscriminatie aanpak. Ik ga het college op dit thema aanmoedigen, omdat ik er niet vanzelf vanuit ga dat het anders goed komt. Discriminatie is een misdrijf. Ik vind dat de stad Amsterdam leiderschap en lef moet tonen om arbeidsmarktdiscriminatie aan te pakken. Iedereen verdient een gelijke kans, zeker onze Amsterdamse jongeren.
Ik ben blij dat we trotse Amsterdamse moeders hebben die in Amsterdam het beste willen voor hun kinderen. Discriminatie lossen we niet alleen op, maar juist met Amsterdammers die discriminatie duidelijk herkennen, benoemen en aan willen pakken.