Door op 9 oktober 2013

Column: ‘Met een omschoolfonds help je ZZP’ers écht’

ZZP’ers: een paar jaar geleden had niemand er nog van gehoord en nu is meer dan 10% van de Amsterdammers een Zelfstandige Zonder Personeel.  Bijna 50.000 mensen. En toch bestaat dé zzp-er niet: dat wil zeggen, het is een allegaartje in achtergrond, opleiding en hoogte van inkomen. Met als gedeelde deler dat ze (vaak noodgedwongen) zeer flexibel zijn.

Het is een management-consultant in pak, de flexibel werkende jonge moeder in de communicatie, maar ook mensen die werkzaam zijn in de bouw, postbezorging of thuiszorg en dat vroeger in loondienst deden.

Al die Amsterdammers hebben meestal gemeen dat ze weinig sparen voor later, slecht verzekerd zijn en om- of bijscholing zelf moeten betalen. Daar kunnen we dit groeiende leger bij helpen. Want het zijn deze mensen die Amsterdam uit de crisis moeten zzp’en.

Feit is dat er werk is in Amsterdam.  In de technische sectoren bijvoorbeeld of in de ICT. Maar ook het toerisme groeit in Amsterdam fors. Echter, het aantal banen haalt het niet bij het aantal werkzoekenden. Vaak ligt het aan de aansluiting. Daarom zouden zowel werkgevers als zzp’ers gebaat zijn bij extra scholing.

De PvdA stelt voor de GMA (Garantiefonds Microkredieten Amsterdam) ook voor zzp-ers open te stellen.  Zodat zij, als ze geld willen investeren in een opleiding, eenvoudiger geld kunnen lenen bij een bank, omdat de Gemeente Amsterdam, achter hen staat.  Wat de PvdA Amsterdam betreft wordt ook nog onderzocht of toekomstige opdrachtgevers of branche-organisaties meedoen.  En of Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen waar veel zzp-ers in een eerder bestaan voor afgedragen hebben, aangesproken kan worden.

Het liefst gaan we nog verder: in sommige gevallen is een garantie niet afdoende en zou de gemeente van het geld kredieten kunnen verstrekken aan zzp-ers die zich willen omscholen om zo het heft weer in eigen hand te nemen.

Liselore van der Heijden is gemeenteraadslid voor de PvdA.