Door Marjolein Moorman op 29 mei 2015

Column Marjolein Moorman: Leefgenot

Elke maandagmiddag fiets ik met mijn 8-jarige dochter van Oost naar de Jordaan voor haar extra leesles. Meestal fietst mijn dochter zelf, maar op maandag zit zij altijd achterop. De route voert namelijk via het centraal station en dat is zelfs met 35 jaar fietservaring nog een ware hindernisbaan. Elke week weer ben ik opgelucht als wij zonder kleerscheuren tussen de rolkoffers, touringcars,  huurfietsen en dagjesmensen hebben weten te laveren.

Een tijdjes terug las ik in de Volkskrant over een nieuw luxe warenhuis dat zich aan het Rokin zou gaan vestigen. Of daar onder Amsterdammers vraag naar is, was volgens retaildeskundige Cor Molenaar niet relevant. Want, zo liet hij in de Volkskrant optekenen: ‘Het centrum van Amsterdam is allang niet meer van Amsterdammers, maar van toeristen’. Ik schrok van deze uitspraak. Is het centrum van Amsterdam voorgoed opgegeven voor Amsterdammers?

Het gaat goed met Amsterdam en dat merken we op allerlei manieren. Niet alleen blijft het aantal mensen dat in Amsterdam wil wonen spectaculair groeien, het aantal toeristen dat Amsterdam bezoekt groeit ook al jaren flink. Vorig jaar bezochten 17,3 miljoen mensen onze stad. Die almaar toenemende aandacht maakt me trots. Bezoekers zorgen voor een energieke, aantrekkelijke stad met reuring. Daar houd ik van en daarvoor woon ik ook in Amsterdam. Bovendien levert de stroom toeristen ons  veel extra banen en inkomsten op.

Maar op dit moment zijn er plekken in de stad waar de balans uit evenwicht raakt. Langzaamaan merk ik dat die toenemende aanwas van toeristen meer en meer ten koste gaat van het leefgenot in sommige delen van onze stad. De vraag is hoe we er met elkaar voor kunnen zorgen dat we de balans in de stad kunnen behouden. Voor het beantwoorden van deze vraag is lef nodig, want keuzes zullen moeten worden gemaakt. Want alleen met het updaten van de website van de  gemeente Amsterdam komen we er echt niet.

Wat mij betreft begint het ermee dat we ons niet erbij moeten neerleggen dat een deel van de stad ‘van de toeristen is’. Het lijkt me beter om echte keuzes te  maken om de stad leefbaar te houden. Dus laten we de touringcars voortaan buiten het hart van het centrum houden. Toeristen kunnen ook op een rustigere, ruimere plek in een bus stappen. Laten we gekke fratsen zoals bierfietsen van de weg halen. Die overlast en onveilige situaties hebben we nu lang genoeg gehad. Laten we doortastend optreden tegen de excessieve Airbnb-verhuur. De huizen in de stad zijn voor Amsterdammers en niet om het hele jaar door aan toeristen verhuurd te worden. Laten we nu eens echt werk maken van stop op de bouw van hotels in het centrum. En laten we in een tijd als deze niet de toeristenbelasting verlagen, zoals dit college wil, maar juist investeren om de stad aantrekkelijk te houden voor de bewoners en de bezoekers van de stad.

Elke twee weken schrijft fractievoorzitter Marjolein Moorman op deze plek over actuele zaken of onderwerpen die haar aan het hart gaan. Altijd de column lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief rechts op deze pagina. 

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Wethouder Marjolein Moorman heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Schuldhulpverlening. Hiervoor was ze fractievoorzitter en Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. Kijk ook eens op www.marjoleinmoorman.nl “Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de

Meer over Marjolein Moorman