Door Marjolein Moorman op 29 oktober 2013

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor een stage?

In de zomer van 2012 maakte ik een tour langs alle MBO-scholen in de stad om met leerlingen over hun onderwijs te praten. Een veel gehoorde klacht van leerlingen was dat het zo moeilijk was om een stageplek te vinden. Zo sprak ik twee jongens die een ICT-opleiding volgden aan het ROC van Amsterdam en zich al maanden ophielden in de kelder van het gebouw waar ze dag in dag uit mailtjes stuurden naar potentiële werkgevers op zoek naar een geschikte stageplek. Tot dan toe nog zonder resultaat. Het was ze aan te zien dat de moed ze inmiddels in de schoenen was gezonken.

Gisteren pleitten PvdA-Tweedekamerleden Tanja Jadnansingh en Mohammed Mohandis voor een stagegarantie voor iedereen die een beroepsopleiding volgt. Terecht, want veel leerlingen hebben nog steeds veel moeite om een goede werkervaringsplek te vinden die aansluit bij hun beroepsopleiding. Hierdoor komt hun diploma en daarmee hun toekomst in gevaar.

Stagelopen is uiteraard een essentieel onderdeel van beroepsopleidingen. In de praktijk doe je de ervaring op die hard nodig is voor een succesvolle carrière. Zonder stage dus ook geen diploma, geldt bij de meeste opleidingen. Maar kan de verantwoordelijkheid voor het vinden van een geschikte stage volledig bij de student worden gelegd?

In het voorjaar pleitte ik er in een opiniestuk in Het Parool voor dat opleidingen die te weinig stage- en werkgarantie kunnen bieden, minder leerlingen moeten aannemen of desnoods moeten worden beëindigd (niemand is gebaat bij een pretstudie). Ik maakte hierbij gebruik van de doelmatigheidsrapportages van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven die bijhouden hoe verschillende opleidingen scoren wat betreft kansen op stage en beroep. Gek genoeg werden daags na de publicatie van het opiniestuk de doelmatigheidsrapportages van de site gehaald omdat ze voor andere doeleinden werden gebruikt dan waarvoor ze waren bedoeld.

Tot op heden zijn de meeste opleidingen in het beroepsonderwijs niet transparant over de stage- en banenkansen die hun opleidingen bieden. De vraag die overblijft is hoe je nu als beginnend student in het beroepsonderwijs weet of er straks voldoende stageplekken zullen zijn? Een stagegarantie is een prima middel om toekomstige leerlingen in het beroepsonderwijs deze onzekerheid te besparen en ze optimaal de kans te geven hun diploma te behalen. Ik hoop dus van harte dat het voorstel van Tanja en Mohammed een meerderheid krijgt in de Tweede Kamer.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman