Door op 14 februari 2014

Legaal woningdelen eindelijk mogelijk

Het is sinds anderhalf jaar mogelijk voor twee mensen om een woning te delen in Amsterdam. Echter, op het moment dat  drie mensen (zonder familiebanden) samen een woning probeerden te betrekken, verbood de regelgeving dit. Daar is nu verandering in gekomen. Vanaf vandaag is het ook toegestaan voor drie mensen om een woning te delen: de gemeenteraad ging akkoord met de voorstellen over woningdelen van wethouder Ossel.

De PvdA Amsterdam vindt dit een belangrijke stap. Alle doelgroepen moeten goed terecht kunnen in Amsterdam, dus ook mensen – vaak starters, jongeren en studenten – die samen een woning willen delen. De belemmeringen die voor hen golden zijn nu weggenomen.

Gelukkig zijn goede voorwaarden vastgelegd in het voorstel om misbruik te voorkomen. Zo is er een minimaal woonoppervlakte afgesproken, zodat we uitbuiting door huisjesmelkers – zoals bij beddenverhuur- kunnen voorkomen.

Daarnaast worden er eisen gesteld aan isolatie, zodat geluidsoverlast voorkomen wordt. Dit is van belang aangezien het type bewoning bij de buren van invloed kan zijn op het woongenot van de oorspronkelijke straatbewoners.

Er is veel te doen geweest over woningdelen. In de Van Bossestraat in West zagen bewoners ineens hun hele straat veranderen. Studenten maken zich zorgen of ze nog wel op hun studentenkamer kunnen blijven wonen. Vastgoedinvesteerders vinden de regels te star.

Voor de bewoners zoals in de Van Bossestraat, de jongeren en de studenten, is het gunstig dat het voorstel is aangenomen door de raad. Op verantwoorde wijze wordt woningdelen nu mogelijk, zodanig dat er meer plek komt voor jongeren en studenten, maar zonder beddenverhuur en de overlast die de bewoners in de Van Bossestraat hebben ervaren. Studenten die nu in een studentenhuis wonen, kunnen daar gewoon blijven wonen, hiervoor wordt een overgangsregeling getroffen.

Eigenlijk is het voorstel alleen slecht nieuws voor de huisjesmelkers: aan de wildwesttaferelen en uitbuiting door beddenverhuur komt een einde, daarvoor heeft de gemeente nu duidelijke regels gesteld om te handhaven.

 

Michiel Mulder is gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam.