Door op 9 april 2013

Crisis- en Herstelwet voor Amsterdam

De gemeente Amsterdam moet een eigen ‘Crisis- en Herstelwet’ invoeren om de woningmarkt in de stad vlot te trekken. Daarom presenteert de PvdA Amsterdam morgen in de gemeenteraad het voorstel Actieplan Bouwproductie van Michiel Mulder. “De komende jaren daalt de bouwproductie tot een minimum. Als we niets doen, ontstaat er een regelrechte crisis op de Amsterdamse woningmarkt. Daarom is het tijd voor actie.”

Mulder doet in zijn plan zeven concrete voorstellen om de woningproductie in Amsterdam weer vlot te trekken. Eén daarvan is de ‘Amsterdamse Crisis- en Herstelwet’. Gemeentelijke regels moeten worden geschrapt of tijdelijk opgeschort om een snelle bouw van nieuwe woningen mogelijk te maken.

Zo kan de achterhaalde verplichting dat voor iedere woning een parkeerplaats moet worden gemaakt worden geschrapt. Immers, 70% van de Amsterdammers heeft toch geen auto. Dit maakt woningbouw goedkoper.

Versoepelde regelgeving moet meer bouwprijsvechters de stad in halen. Er zijn legio manieren om goedkope woningbouw te realiseren maar prijs- en kostenopdrijvende regels schrikken deze aannemers af. Dat kan anders, zonder het aanzien en de kwaliteit van Amsterdamse woningen te schaden. Ook kan gekeken worden naar een betere spreiding van grondprijzen en leges.

Michiel Mulder presenteert zijn zeven concrete actieplannen woensdag 10 april in de commissie Bouwen, Wonen en Klimaat aan de gemeenteraad.

(Beeld: M.Minderhoud / Creative Commons licentie)