Door op 22 juli 2013

PvdA stelt vragen over exorbitante energiekosten Hilwis-complex

De PvdA heeft van huurders in het Hilwis-complex  in het stadsdeel Zuid, bericht gekregen dat door de beheerder van het complex, Rappange Makelaardij O.G, stookkosten van meer dan € 5000,- per jaar in rekening wordt gebracht.

Raadslid Hans Weevers heeft hierover raadsvragen gesteld aan het college van B&W.

Het Hilwis-complex, gelegen tussen en aan het Victorieplein, de Rooseveltlaan, het Merwedeplein en de Churchilllaan, was in de jaren dertig een modern complex, uitgerust met een oliegestookte blokverwarming. Naar huidige maatstaven is de verwarming inefficiënt en milieubelastend. Veel huurwoningen uit het complex zijn de laatste jaren gesplitst en verkocht. De koopwoningen worden afgekoppeld van het centrale verwarmingsysteem en krijgen een eigen, gasgestookte CV of HR-ketel. De stookkosten worden dus omgeslagen over een afnemend aantal huurders.

Huurders krijgen van de beheerder, Rappange, geen toestemming om af te koppelen, tenzij zij akkoord gaan met het ‘om niet’ achter laten van de zelf aangeschafte ketel. Dat betekent dat huurders als ze een ketel kopen, deze bij vertrek moeten achterlaten. Ook krijgen ze geen toestemming om een gehuurde HR-ketel te laten plaatsen door een energieleverancier. Hierdoor worden de huurders gedwongen de oplopende kosten voor een verouderde installatie te betalen. Gevolg is dat veel huurders geen uitweg zien dan de huur op te zeggen, waarop Rappange de woningen kan verkopen.

De PvdA is van mening dat hier sprake is van een ongewenste situatie en mogelijk handelen in strijd met de wet. Huurders mogen, op verzoek en anders met een machtiging van de rechter verbeteringen aanbrengen aan het gehuurde. Een HR-ketel is objectief een verbetering, zeker wanneer daarmee de stookkosten met meer dan 50% kunnen worden verminderd.